De nieuwe brandweerkazerne in Waalwijk verrijst op het nu nog braakliggende perceel tussen jongerencentrum de Tavenu en tapijtfabrikant Tarkett/Desso.
Volledig scherm
De nieuwe brandweerkazerne in Waalwijk verrijst op het nu nog braakliggende perceel tussen jongerencentrum de Tavenu en tapijtfabrikant Tarkett/Desso. © Airpro Waalwijk

Bouw brandweerkazerne Waalwijk van start; hulpdiensten kunnen straks sneller uitrukken

WAALWIJK - Na jaren van voorbereiding is de bouw van de nieuwe brandweerkazerne in Waalwijk gestart. Als alles mee zit, is de kazerne volgend voorjaar klaar.   

De brandweer staat te springen om het nieuwe onderkomen. Het nieuwe duurzame gebouw gaat aan alle arbotechnische eisen voldoen. De kazerne krijgt een regionale functie en heeft straks ook een dagbezetting, waardoor de hulpdienst sneller kan uitrukken. ,,Die collega's kunnen binnen anderhalve minuut na het alarm op de auto zitten. Als mensen nog van werk of huis moeten komen, is dat zes minuten. Die ruim vier minuten winst zijn cruciaal”, gaf brandweercommandant Sasbout Korting eerder aan. 

De dagbezetting betekent overigens niet het einde van de vrijwillige brandweer. Die blijft nodig om uit te rukken buiten kantooruren, voor extra ondersteuning bij een grotere brand en als er meerdere meldingen binnenkomen.

De kazerne die zo'n 6.6 miljoen euro gaat kosten, wordt gebouwd op het nu nog braakliggende perceel langs de Taxandriaweg tussen jongerencentrum de Tavenu en tapijtenfabrikant Tarkett/Desso. Bouwbedrijf Kleijngeld uit Waalwijk gaat de klus klaren.