Volledig scherm
Welkom in Heusden met Zuiderwaterlinie likeur © Hans van den Eeden

Bikkels lopen route Zuiderwaterlinie

HEUSDEN - Als Charlotte van Buul (69) gisteravond moe op de Vismarkt arriveert slaakt ze een zucht van verlichting. Charlotte is een van de ongeveer vijftig bikkels, die aan de expeditie Zuiderwaterlinie heeft deelgenomen. Zij loopt alle etappes van Bergen op Zoom tot aan Grave. 

Tijdens de route van Fort De Roovere naar Steenbergen werd ze overvallen door de processierups. Op haar armen zijn de littekens nog zichtbaar. Gisteravond wandelde ze samen met ongeveer vijftig mensen van Drunen, de Elshoutse Zeedijk, Doeveren, langs de Bergsche Maas naar Heusden. “Omdat mijn man hartpatiënt is is deze expeditie een mooie afleiding. Deze route is voor mij een manier om te ontzorgen.” In verband met het warme weer zijn een aantal mensen thuis gebleven. Ook is de route ingekort. Tijdens de expeditie vertelt Bart Beaard van de Heemkundekring Onsenoort over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. Verhalen over de Doeverense Schans en de Baardwijkse Overlaat blijven boeien. Dat geldt ook voor een creatief intermezzo van kunstenaar Bouke Bruins.

In verband met de zinderende hitte wordt er door het Rode Kruis gretig water uit jerrycans getapt. “Ik ben op ambtelijk niveau bij de Zuiderwaterlinie betrokken. Door mee te lopen beleef je de linie op een andere wijze. Het is een mooie aanvulling,” aldus beleidsambtenaar Marco van de Woestijne. Als de wandelaars in Heusden arriveren wordt eerst bij de Waterdrager de Zuiderwaterlinie likeur gedronken. Eenmaal op de Vismarkt wacht de deelnemers een warm welkom met applaus en muziek. De Stadspijpers uit ‘s-Hertogenbosch hebben bij uitzondering hun zomertenue aangetrokken. Het lied “Toen Hertog Jan kwam varen” werkt aanstekelijk. Dat geldt ook voor het optreden van Noud Bongers. In onvervalst dialect spreekt hij bemoedigende woorden over deze “Brabantse Elfstedentocht”. Als hij het Zuiderwaterlinielied inzet zingt en klapt iedereen zich nog warmer dan het al is. Na afloop toonde Isabelle Schol zich ondanks het extreem warme weer tevreden over deze etappe.