Volledig scherm
Bijenhoudersvereniging De Langstraat dit jaar in De Heemtuin in Heusden © Paulette Rouvoet

‘Bij'komen bij de imker in Heusden

HEUSDEN - Deze zondag was in Heusden een open Imkerijdag in Heemtuin 'De Meulenwerf'. Bij Bijenhoudersvereniging De Langstraat kun je een kijkje nemen in een bijenvolk, de koningin proberen te ontdekken in een bijenobservatiekast en leer je hoe honing wordt geslingerd.

,,Bijen houden is hot!" glundert Arnold Pelders van Bijenhoudersvereniging De Langstraat. ,,En vooral veel vrouwen, álle cursussen, landelijk, zitten vol" zegt hij trots.

Snuffelcursus

Veel toeristen, gezinnen met kindjes en vooral ook de hobby-imker bezochten zondag De Heemtuin. Een aantal hebben zich al opgegeven voor de snuffelcursus om zelf bijen te houden. Echt druk is het niet, maar de weelderig mooie bloementuin maakt veel goed.

,,Mijn hobby is al dertig jaar imkeren" vertelt Jan Blikman uit Vlijmen trots. ,,Je leert ze nooit kennen hoor, want ze doen toch wat ze zelf willen". Zelf heeft hij zes kasten. ,,Het is een schitterende hobby, maar je moet er wel plek voor hebben" legt hij uit. Blikman zegt dat de bijen wel een eigen willetje hebben, ook als hij de koningin stiekem even verwisselt, maar ín die uitdaging zit ook juist weer het mooiste.

Volledig scherm
Bijenkast en Spaanse margrieten © Paulette Rouvoet

Lekker veel bloemen

,,Er is natuurlijk veel commotie geweest over insecticiden, zo van 'de bij gaat weg'" vertelt Pelders. ,,Daar komt bij dat er steeds meer interesse is voor de natuur". Er zijn wel eens mensen die zeggen dat ze een bijenzwerm in hun tuin hebben. Arnold Pelders legt hun dan uit dat ze die beter kunnen laten zitten omdat bijen belangrijk zijn voor de natuur. ,,Kijk, als er tegels gelegd moeten worden, moeten ze vernietigd worden. Maar als mensen vragen 'wat kunnen wij doen om de bijenstand te bewaren', dan zeg ik: ,,Gooi die tegels eruit en zaai lekker veel bloemen". Zonder het werk van de bijen hebben wij geen appels, peren, tomaten of aardbeien. En zonder bijen hebben vogels en andere dieren geen bessen en zaden om te eten. Soms denken mensen met bijen te maken te hebben maar dan zijn het hommels, "die zijn natuurlijk ook nuttig, maar een bij kun je verplaatsen en een hommel niet" verduidelijkt Pelders.

Van de ruim 350 soorten wilde bijen, staat meer dan de helft op 'de rode lijst' van bedreigde diersoorten. Je kunt een bijenhotel kopen of makkelijk zelf maken voor op je balkon of in de tuin om de bijen een handje te helpen. Maar nóg leuker is een 'bijenkroeg' in je tuin; zet zonnebloemen, margrieten, rozen, lentebolletjes, fruitboompjes of kruiden als lavendel en tijm bij elkaar. Bijen zijn er dol op.

Volledig scherm
Heemtuin De Meulenwerf © Paulette Rouvoet