Volledig scherm
EHBO'ers bij de 80 van de Langstraat. © Kees Klijn

Aantal EHBO’ers bij ‘80’ meer dan verdubbeld om temperatuurwisselingen

WAALWIJK - EHBO’ers en vrijwilligers van het Rode Kruis moesten tijdens de Tachtig van de Langstraat volle bak aan het werk om deelnemers die onwel waren geworden te helpen. In de nacht van zaterdag op zondag is een wandelaar gereanimeerd, een ander werd met cardiale klachten naar het ziekenhuis gebracht.

Tijs van Beurden, voorzitter van Stichting 80 van de Langstraat en medisch bestuurslid, was uitgegaan van ongeveer 25 vrijwilligers om medische bijstand te verlenen. ,,Dat hebben we gisteren al heel snel opgeschaald naar vijftig, later zestig mensen. Dat had alles te maken met de weersomstandigheden. Bij de start was het nog warm, ’s nachts werd het koud. En vandaag, zondag, was het heet. Op en af dus. Het lichaam weet niet wat er gebeurt met al die temperatuurswisselingen, dan ontstaat er kortsluiting. Zo raakten wandelaars bewusteloos. Gisteren moest er acht keer met spoed worden uitgerukt, vandaag vijftien keer.” 

Vorig jaar overleed een deelnemer. ,,Dat spookbeeld is wel een keer door mijn hoofd geschoten. Gelukkig is dat niet gebeurd.” De positieve kant: ,,We hebben gemerkt dat de samenwerking tussen de verschillende hulpdiensten prima verliep.”