Volledig scherm
Show Raveleijn © Efteling

100 uur taakstraf en Efteling-verbod voor dierenactivisten die paardenshow saboteerden

KAATSHEUVEL - De twee mannen en twee vrouwen die zondagmiddag in de Efteling werden gearresteerd omdat ze actie voerden bij paardenshow Raveleijn, hebben een taakstraf gekregen van 100 uur wegens smaad. Ook mogen ze drie maanden niet in de Efteling komen. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De vier maken deel uit van de internationale actiegroep Vegan Strike Group, die actie voert tegen dierenmisbruik. Ze klommen zondagmiddag tijdens de show over hekken en sprongen de arena in. De actievoerders droegen spandoeken en riepen leuzen. Volgens ooggetuigen schrokken kinderen dusdanig van de actievoerders dat ze in huilen uitbarstten.

Medewerkers van de Eftelingshow verjoegen de activisten, maar de verstoorde show werd toch gestaakt en bezoekers moesten de tribunes verlaten.

Geen misbruik

De paardenshow Raveleijn kwam in opspraak nadat Leonie Gerritsen van de partij voor de Dieren de show op Twitter veroordeelde. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft echter geoordeeld dat de show aan de regels voldoet en dat er geen sprake is van misbruik. 

 1. 'Goudstikker' is een zaak van de lange adem
  PREMIUM

  'Goudstik­ker' is een zaak van de lange adem

  In 1995 komt er een discussie op gang over het Joodse kapitaal van slachtoffers van de Holocaust dat al ruim een halve eeuw onbereikbaar op geheime Zwitserse bankrekeningen staat. Dat die kwestie over het opheffen van het bankgeheim rondom deze slapende rekeningen opspeelt, betekent dat de tijdgeest verandert: ethiek en een moreel kompas spreken een woordje mee. En passant krijgt nóg een pijnlijke erfenis van de Tweede Wereldoorlog meer aandacht: roofkunst.
 2. “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  “Wè nou wir?” moet een keer in de spiegel kijken

  NIEUWKUIJK - Vooropgesteld: wat “Wè nou wir?” al 24 jaar fikst - met een kleine cast een avondvullende cabaretvoorstelling in elkaar steken - verdient alle lof. Dat is een toer, waarbij menig ander gezelschap onderweg al zou zijn afgehaakt. Probeer het maar eens voor elkaar te krijgen om mensen te blijven boeien. Bovendien doet het Kuijkse gezelschap dat zonder regisseur, dus moeten ze zelf uitvinden en ondervinden wat wel of niet werkt. Het heeft lange tijd prachtige producties opgeleverd.