Volledig scherm
© AFP

Quintana wint venijnige rit, Kruijswijk en Poels verliezen tijd

Roche nieuwe leiderDe eerste Vuelta-etappe in lijn is een prooi geworden voor Nairo Quintana. Aan het strand van Calpe kwam de Colombiaan van Movistar alleen over de streep na een late aanval. Nicolas Roche neemt voor Team Sunweb de leiderstrui af van Miguel Ángel López en voor Steven Kruijswijk en Wout Poels ging het in de slotfase te hard.

Volledig scherm
De vroege vluchters. © BELGA

Een echte strijd om mee te zitten in deze bijna 200 kilometer lange rit kwam er niet na de start in vakantieoord Benidorm. Ángel Madrazo en Sander Armée sprongen weg en bouwden snel een flinke voorsprong op. Jonathan Lastra en Willie Smit slaagden er na een lange achtervolging dan toch in de aansluiting te vinden. Madrazo verzekerde zich onderweg van de eerste bergtrui van deze Vuelta, maar het werd ook al snel duidelijk dat de leiders zich geen illusies hoefden te maken vandaag. Armée sprong weg bij zijn medevluchters en kwam nog alleen over de streep bij de tussensprint, maar werd kort daarna ingerekend.

Op de steile stroken van de laatste klim van de dag, de Alto de Puig Llorença, waren het de klassementsmannen die speldenprikjes uitdeelden aan elkaar. De aanvallen volgden elkaar in rap tempo op en al gauw vielen de eerste slachtoffers. Onder hen Steven Kruijswijk, die al snel moest lossen en daardoor meteen bevestigde dat Roglic dé klassementsman is bij Jumbo-Visma in deze Vuelta.

Volledig scherm
Nicolas Roche in de leiderstrui. © BELGA

Met nog 20 kilometer te gaan kwam de definitieve afscheiding in de groep der favorieten. Primoz Roglic, Rigoberto Uran, Mikel Nieve, Fabio Aru, Roche en Quintana wisten weg te komen en een dikke halve minuut te pakken op de groep met rode trui López. De Colombiaan, die Movistar na dit seizoen gaat verlaten,  demarreerde op 3 kilometer van de meet en zag zijn concurrenten niet meer terug. Roche kwam als tweede over de streep en greep daarmee en passant de leiderstrui. Hij pakte ook nog zes bonificatieseconden en staat in het algemeen klassement nu twee tellen voor op ritwinnaar Quintana en acht op Uran.

Waar Kruijswijk (hij verloor uiteindelijk 1 minuut 43) en Poels (9 minuut 51) vandaag dus niet op de afspraak waren, maakte Wilco Kelderman wel een goede indruk. De ploeggenoot van klassementsleider Roche bij Team Sunweb kwam op 37 tellen samen met de overige favorieten over de finish.

Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© EPA