Nieuwe ritzege Gilbert: ‘In 17 jaar als prof zoiets nog nooit gedaan’

VueltaPhilippe Gilbert rondde het ploegenspel van Deceuninck-Quick Step perfect af in de zeventiende etappe van de Vuelta. Na een volledige dag in de waaiers wist de 37-jarige Belg zijn tweede dagsucces te grijpen in de grote ronde. ,,Dit is een heel speciale”, aldus Gilbert na zijn zege.

Samen met ploeggenoten Remi Cavagna, Zdenek Stybar, Tim Declerq, James Knox, Eros Capecchi en Nederlands kampioen Fabio Jakobsen zat Gilbert mee in de enorme vluchtgroep van zo'n veertig renners die in het begin van de rit wegreed. ,,Het was gekkenhuis vanaf de start”, legt Gilbert uit. ,,Wij waren met zeven renners van de ploeg mee en we reden crazy als ploeg, gaven elkaar moraal en dat was geweldig om te zien.”

Na een gehele dag volle bak koers wist Gilbert het werk van zijn ploeg af te maken om zo zijn tweede dagsucces te vieren in deze Vuelta. ,,Ik denk dat deze rit de geschiedenisboeken ingaat vanwege de manier waarop we gereden hebben. In mijn 17 jaar als prof denk ik niet dat ik zoiets ooit heb gedaan”, aldus de 37-jarige Belg. ,,De zijwind en de bijkomende waaiers zijn deel van het DNA van de ploeg en ik houd er ook van.”

Gilbert blijft ondanks zijn tweevoudige dagsucces hongerig voor de slotdagen. ,,Dit is niet de eerste keer dat ik twee ritten win in een grote ronde, maar ik heb het nog nooit drie keer gedaan. De rit van vrijdag ligt me en ik zal dan ook proberen om te vechten voor de zege in Toledo.”

Philippe Gilbert.
Volledig scherm
Philippe Gilbert. © EPA

Jakobsen: ‘Hebben klassementsrenners scheel laten zien’

Fabio Jakobsen werd vooraf ook genoemd als een van de kanshebbers op de ritzege, maar de ploeggenoot van Gilbert had al snel in de gaten dat het te lastig voor hem was. Op vijftig kilometer van de streep haakte hij af op een klimmetje.

,,Ik heb voor die jongens gereden en mijn beurtjes op kop gedaan, maar daarna was ik behoorlijk naar de klote”, zei hij tegen Eurosport. ,,Dit is de snelste etappe die ik ooit gereden heb.”

Met de ritzege van Gilbert en de tijdwinst voor Knox (die stijgt van elf naar acht), kon Jakobsen met Deceuninck-Quick-Step terugkijken op een uitermate succesvolle dag. ,,We wilden de etappe winnen en James in de top tien krijgen. Supermooi dat het is gelukt.”

Het beulswerk van Deceuninck-Quick-Step voelde voor de 23-jarige Gelderlander ook nog als een zoete wraak ten opzichte van de klimmers. ,,In de bergetappes laten zij ons afzien, maar ik denk dat wij de klassementsrenners vandaag scheel hebben laten zien.”

Donderdag en zaterdag staan er nog zware bergritten op het programma in de Vuelta. Zondag is de slotetappe, een vlakke rit naar Madrid.

Fabio Jakobsen feliciteert zijn ploeggenoot Philippe Gilbert.
Volledig scherm
Fabio Jakobsen feliciteert zijn ploeggenoot Philippe Gilbert. © BSR Agency
  1. Kiezen voor Vuelta-voucher is een gemiste kans
    COLUMN

    Kiezen voor Vuelta-vou­cher is een gemiste kans

    Een Vuelta in het najaar. ‘Dat wordt lastig’, zo reageerde de Bredase wethouder Daan Quaars afgelopen week op het besluit om de Ronde van Spanje samen met de Tour de Giro verplaatsen naar het najaar. ‘Lastig’. Dat woord wekte na meer dan een maand daadkrachtig overleven in de coronacrisis de nodige verbazing. November is koud en geen feestmaand, verwoordde de politicus zijn twijfels. Zeker nooit bij NAC op de tribune gezeten in november.