Kruijswijk na sterke rit weer in top 3, Pinot wint op La Rabassa

19de rit VueltaMet een ijzersterk optreden in de 19de etappe heeft Steven Kruijswijk vanmiddag een voorschot genomen op een podiumplaats in de Vuelta. De kopman van LottoNL-Jumbo werd derde in de 19de etappe, achter winnaar Thibaut Pinot en rodetruidrager Simon Yates.

Thibaut Pinot.
Volledig scherm
Thibaut Pinot. © AFP

Kruijswijk, Yates en Pinot lieten de Movistar-trein met Alejandro Valverde en Nairo Quintana alsmede nummer 3 Enric Mas en nummer 4 Miguel Angel Lopez hun hielen zien op de slotklim van ruim zeventien kilometer naar de Col de la Rabassa. Kruijswijk passeerde zodoende in het klassement Mas en Lopez weer, die hem na de 17de etappe voorbij waren gegaan.

Valverde kwam op een dikke minuut binnen van Kruijswijk, die ook nog eens vier seconden bonificatie opeiste. Hij staat op twintig seconden van Valverde, die plaats twee in handen heeft in de Vuelta. Yates lijkt zondag vrijwel zeker de Ronde van Spanje te gaan winnen.

Kruijswijk reageerde op 13 kilometer van de streep op een demarrage van de Colombiaan Nairo Quintana. Hij kreeg vervolgens gezelschap van Pinot en even later van Yates, die zijn directe concurrenten Valverde en Mas overtuigend achterliet.

De Nederlander moest Pinot en Yates in de slotkilometer laten gaan, maar pakte voldoende tijd om Mas en Ángel Lopez weer te passeren in het klassement. Kruijswijk heeft 1.58 achterstand op Yates, maar heeft 17 seconden voorsprong op Mas en 31 seconden op Ángel Lopez.

Volledig scherm
© EPA
  1. Kiezen voor Vuelta-voucher is een gemiste kans
    COLUMN

    Kiezen voor Vuelta-vou­cher is een gemiste kans

    Een Vuelta in het najaar. ‘Dat wordt lastig’, zo reageerde de Bredase wethouder Daan Quaars afgelopen week op het besluit om de Ronde van Spanje samen met de Tour de Giro verplaatsen naar het najaar. ‘Lastig’. Dat woord wekte na meer dan een maand daadkrachtig overleven in de coronacrisis de nodige verbazing. November is koud en geen feestmaand, verwoordde de politicus zijn twijfels. Zeker nooit bij NAC op de tribune gezeten in november.