Kruijswijk.
Volledig scherm
Kruijswijk. © ANP

Kruijswijk eerste Nederlander met top 5-plek in grote rondes

Giro, Tour en VueltaSteven Kruijswijk duikelde van het eindpodium van de Vuelta en zal de Spaanse grote ronde als vierde beëindigen, maar Kruijswijk is wel de eerste Nederlander ooit die in alle grote rondes in de top 5 van het klassement weet te eindigen.

Kruijswijk werd in 2016 vierde in de Giro d'Italia, de eerste grote ronde op de wielerkalender. Kruissie leek in Italië op weg naar de eindzege, maar hij knalde, nota bene in de roze leiderstrui, op een sneeuwmuur en dat was het begin van de ondergang van Kruijswijk.

Vorig jaar werd Kruijswijk 'slechts' negende in de Vuelta, maar dit jaar is de renner van LottoNL-Jumbo helemaal terug als ronderenner. Zo werd hij vijfde in de Tour de France en schrijft hij nu met een vierde plek in de Vuelta geschiedenis door als eerste Nederlander ooit in de top 5 te eindigen van alle grote rondes.

Kruijswijk in de Giro van 2016 in de roze leiderstrui.
Volledig scherm
Kruijswijk in de Giro van 2016 in de roze leiderstrui. © Cor Vos

Tom Dumoulin nét niet

Tom Dumoulin had deze mijlpaal al eerder kunnen bereiken, maar door een inzinking in de voorlaatste etappe van de Vuelta 2015 eindigde Dumoulin in die grote ronde als zesde. Twee later won Dumoulin de Giro d'Italia, om dit jaar zowel tweede te worden in de Giro als de Tour.

Ook Erik Breukink was dichtbij een plek bij de beste vijf in alle grote rondes. Ook voor hem was de Vuelta spelbreker. Breukink werd in de Tour van 1990 derde en in de Giro van 1988 tweede, maar de Vuelta reed Breukink slechts één keer: zevende in 1993.

Dumoulin als eindwinnaar van de Giro in 2017.
Volledig scherm
Dumoulin als eindwinnaar van de Giro in 2017. © photo: Cor Vos

Mollema alleen in Vuelta

Bauke Mollema haalde in alle grote rondes de top 10, maar hij eindigde enkel in de Vuelta bij de beste vijf. Zo werd hij vierde in Spanje in 2011. In de Giro is een zevende plek (2017) zijn beste prestatie, terwijl hij in de Tour de France zesde werd in 2013.

En Zoetemelk en Janssen dan?

Hoe zit het dan met Jan Janssen en Joop Zoetemelk? De grootste Nederlandse ronderenners van de jaren '60 en '70 wonnen allebei zowel de Tour (Janssen in 1968 en Zoetemelk in 1980) als de Vuelta (Janssen in 1967 en Zoetemelk in 1979), maar ze reden nooit de Giro. Zo konden zij dus geen top 5-plek behalen in alle grote rondes.

  1. Kiezen voor Vuelta-voucher is een gemiste kans
    COLUMN

    Kiezen voor Vuelta-vou­cher is een gemiste kans

    Een Vuelta in het najaar. ‘Dat wordt lastig’, zo reageerde de Bredase wethouder Daan Quaars afgelopen week op het besluit om de Ronde van Spanje samen met de Tour de Giro verplaatsen naar het najaar. ‘Lastig’. Dat woord wekte na meer dan een maand daadkrachtig overleven in de coronacrisis de nodige verbazing. November is koud en geen feestmaand, verwoordde de politicus zijn twijfels. Zeker nooit bij NAC op de tribune gezeten in november.