Primoz Roglic, de trotse drager van de rode trui in de Vuelta.
Volledig scherm
Primoz Roglic, de trotse drager van de rode trui in de Vuelta. © BSR Agency

Kan Roglic zijn voorsprong op Quintana behouden in zware bergetappe?

Etappe 18Na de knotsgekke etappe van gisteren wacht de renners van de Vuelta vandaag een pittige koers met liefst vier beklimmingen. In etappe achttien koerst het peloton in ruim 177 kilometer van Colmenar Viejo naar Becerril de la Sierra. Hoe lastig krijgt klassementsleider Primoz Roglic het vandaag?

Nairo Quintana (rechts) steeg gisteren van plaats zes naar plaats twee in het algemeen klassement.
Volledig scherm
Nairo Quintana (rechts) steeg gisteren van plaats zes naar plaats twee in het algemeen klassement. © BSR Agency

In de bergen waar Tom Dumoulin in 2015 zijn rode leiderstrui kwijtraakte, wacht het peloton vandaag een pittige koers. De eerste test is de Puerto de Navacerrada, een klim van de eerste categorie met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3 procent. De afdaling van 13,9 kilometer zit er nog niet op of de volgende klim staat alweer voor de deur: de Puerto de la Morcuera. Met een stijgingspercentage van vijf procent mag dat eigenlijk geen grote problemen opleveren.  

Maar van de bergen zijn de renners dan nog niet af. Opnieuw moet de Puerto de la Morcuera overwonnen worden, nu vanaf de zuidkant (stijgingspercentage van 6,7 procent). De Puerto de Cotos is met een stijgingspercentage van gemiddeld 4,8 procent de laatste en op papier ‘makkelijkste’ beklimming van de etappe.

Test

Voor klassementsleider Primoz Roglic is het vandaag vooral zaak Nairo Quintana achter zich te houden. Na de etappe van gisteren steeg de Colombiaan plots van de zesde naar de tweede plaats. Met bijna tweeënhalve minuut is de voorsprong van Roglic nog groot, maar Quintana zal het in ieder geval willen proberen. De nummer drie is Alejandro Valverde, die gisteren een plaats zakte in het algemeen klassement. 

Volg de achttiende etappe van de Vuelta vanmiddag in ons liveblog

Etappe achttien van de Vuelta.
Volledig scherm
Etappe achttien van de Vuelta. © Vuelta
  1. Kiezen voor Vuelta-voucher is een gemiste kans
    COLUMN

    Kiezen voor Vuelta-vou­cher is een gemiste kans

    Een Vuelta in het najaar. ‘Dat wordt lastig’, zo reageerde de Bredase wethouder Daan Quaars afgelopen week op het besluit om de Ronde van Spanje samen met de Tour de Giro verplaatsen naar het najaar. ‘Lastig’. Dat woord wekte na meer dan een maand daadkrachtig overleven in de coronacrisis de nodige verbazing. November is koud en geen feestmaand, verwoordde de politicus zijn twijfels. Zeker nooit bij NAC op de tribune gezeten in november.