Wat Zegt De Wetenschap

NIEUW
04:43
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Wat kan een hacker met jouw gestolen wachtwoord en hoe zorg je ervoor dat je een sterk wachtwoord hebt?

NIEUW
04:56
Geselecteerd Speelt nu af

Is er in de toekomst nog wel pensioen?

De pensioenpotten raken leeg. Daarom komt er straks een nieuw stelsel. Wat betekent dat voor jou? Benieuwd of jij nog kans maakt op pensioen? Pensioenonderzoeker Michael Visser (Universiteit van Tilburg, Nibud) legt uit hoe het zit met de toekomst van je pensioen.

NIEUW
05:05
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kun je het beste leren?

Stamp jij urenlang woordjes in je hoofd? Of lees je een tekst honderd keer opnieuw? Er zijn talloze manieren om te leren, maar wat werkt nu het beste? Volgens Kim Dirkx (Open Universiteit) zit het 'm vooral in het uitstellen van het vergeetproces. In deze video hoor je hoe je wetenschappelijk verantwoord studeert en ervoor zorgt dat informatie zo goed mogelijk opgeslagen ligt in je geheugen.

NIEUW
05:12
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe voorkom je dat je werkloos wordt?

Maak jij je zorgen om je baan? Volgens professor Mark Levels van de Universiteit Maastricht is dat niet helemaal onterecht. In deze video vertelt hij wat je moet doen om je baan te behouden of aan een nieuwe te komen.

NIEUW
03:40
Geselecteerd Speelt nu af

Hebben we steeds vaker last van hooikoorts?

In dit college van de Universiteit van Nederland wordt besproken wat je kan doen tegen hooikoorts klachten.

NIEUW
05:08
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe zorgt de zon ervoor dat je huid verbrandt?

Of je nou op vakantie gaat in eigen land of een vliegtuig naar de zon pakt; het is oppassen geblazen met die zon. Ook in eigen land! Hoe komt dat? En waarom verbrandt onze huid eigenlijk? Dermatoloog Jorrit Terra (Isala Dermatologisch centrum/ UMC Groningen) legt het uit.

Eeuwige Jeugd

NIEUW
16:49
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom helpt een potje bingo niet tegen eenzaamheid?

Het probleem rondom eenzaamheid lijkt steeds groter te worden. Maar is dat wel zo? Volgens prof. dr. Theo van Tilburg (Vrije Universiteit) is het antwoord hierop ‘ja en nee’. In vergelijking met twintig jaar geleden zijn er effectief meer eenzame ouderen. Van Tilburg doet al meer dan tien jaar onderzoek naar dit onderwerp en ziet dat de belangrijkste factor in eenzaamheid het verval van het sociale netwerk is. Een oplossing hiervoor is echter niet zo eenvoudig.

NIEUW
19:22
Geselecteerd Speelt nu af

Wat kunnen Ghanezen ons leren over gezond oud worden?

De helft van de Nederlanders heeft overgewicht en tegen de tijd dat we de 70 bereiken, hebben de meesten van ons last van hart- en vaatziekten, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol. Ouderdom komt immers met gebreken. Maar is dat wel per definitie zo? Volgens verouderingswetenschapper David van Bodegom (LUMC) is het verrassend dat ouderen in een minder ontwikkeld land als Ghana hier juist helemaal geen last van hebben. Als wij vitaal oud willen worden, kunnen we daar nog wel eens een voorbeeld aan nemen.

NIEUW
17:51
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom is het belangrijk dat oudere mensen nog seks hebben?

Mensen op leeftijd die behoefte hebben aan seksualiteit en intimiteit: volgens psychologe Tineke Roelofs (Tilburg University) is dit een taboe dat nodig doorbroken moet worden. Haar onderzoek laat zien hoe dit onderwerp met name in verpleeghuizen moeilijk bespreekbaar is. Tegelijkertijd laat ander onderzoek zien dat een gebrek aan intimiteit en seksualiteit de kwaliteit van leven juist kan verminderen.

NIEUW
16:46
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe vind je als persoon met dementie de weg naar huis?

Je opa die even niet meer op je naam kan komen, de buurman die verdwaald zijn huis niet meer terug kan vinden. Zomaar een paar voorbeelden van mensen met dementie. Een verschrikkelijke ziekte, waarbij mensen zich vaak bewust zijn van hun achteruitgang en steeds meer grip op het leven kwijtraken. Hoewel we dementie nog niet kunnen genezen, denkt industrieel ontwerper Rens Brankaert (TU Eindhoven) dat we het leven van deze mensen wel een stuk makkelijker en leuker kunnen maken.

NIEUW
18:45
Geselecteerd Speelt nu af

Opa en oma, dit is waarom blijven bewegen zo belangrijk is

Dat spieren ontzettend belangrijk zijn weten we inmiddels natuurlijk wel. Zonder zouden we geen stap kunnen zetten. Wat we vaak niet beseffen, is dat onze spieren plastisch zijn. Dit betekent dat ze zichzelf constant afbreken en weer opnieuw opbouwen. Maar dit betekent ook dat we constant moeten blijven werken om onze spieren goed op orde te houden, want voor je het weet zijn ze verdwenen. Volgens bewegingswetenschapper Luc van Loon (Maastricht University) is het dan ook van belang dat we onze spieren goed blijven onderhouden, zelfs als je al op leeftijd bent.

Colleges

NIEUW
11:20
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom word je sneller ziek als je te zwaar bent?

Mensen met overgewicht lopen allerlei gezondheidsrisico’s. Ze krijgen vaker hart - en vaatziektes en hebben meer kans op kanker. Ook tijdens de coronacrisis blijkt dat gewicht zwaar drukt op je gezondheid, want overgewicht vergroot de kans dat je op de intensive care terecht komt. Immunoloog Xanthe van Dierendonck (Wageningen Universiteit) legt uit waarom je sneller ziek wordt als je te zwaar bent.

NIEUW
13:36
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kun je op afstand een bom ontmantelen?

Bommen ontmantelen of onderhoud in kerncentrales: het kan gevaarlijk werk zijn maar het moet wel gebeuren. Daarom zou het fijn zijn als we daar geen mensen meer naar toe hoeven sturen. Irene Kuling (TU Eindhoven) onderzoekt hoe we robots op afstand kunnen besturen, zodat zij onze plaatsvervangers kunnen zijn op plekken waar we zelf liever niet heengaan.

NIEUW
15:36
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kan het dat kinderen kanker krijgen?

Kinderen zijn vaak kerngezond. Ze hebben veel energie, herstellen snel en zijn minder versleten dan oudere mensen. Toch zijn er helaas ook kinderen die kanker krijgen. Hoe kan dat? Dat vraagt arts-onderzoeker Karin van der Tuin (Leids Universitair Medisch Centrum) zich ook af. ,,Als we deze vraag kunnen beantwoorden, kunnen we bij andere kinderen kanker wellicht voorkomen”.

NIEUW
15:41
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe win jij met wetenschap een onderhandeling?

Bij onderhandelen denk je misschien aan de rommelmarkt, je nieuwe contract of misschien een potje Catan met je vrienden. Maar eigenlijk onderhandel je de hele dag met de mensen om je heen. Sociaal psycholoog Ilja van Beest (Universiteit Tilburg) legt uit hoe jij het meeste uit deze onderhandelingen haalt.

NIEUW
11:35
Geselecteerd Speelt nu af

Kan een computer een rechter vervangen?

Stel je eens voor: een werknemer die nooit moe is, altijd zin heeft om te werken en in de meest benarde situaties het hoofd koel houdt. Dat klinkt ideaal. Toch zijn mensen huiverig als ze erachter komen dat zo’n werknemer een computer is.

NIEUW
14:50
Geselecteerd Speelt nu af

Kun je jouw stress-systeem resetten?

Wie heeft er geen last van stress? Geen zorgen, een beetje stress is best gezond. Ons lichaam zit namelijk prachtig in elkaar. We hebben een bijzonder robuust stress-systeem dat wel een stootje kan hebben. Van een flinke adrenaline-rush herstel je dan ook tamelijk snel. Maar het wordt een ander verhaal als je last krijgt van langdurige stress. In plaats van dat je lichaam herstelt kan het blijven sudderen in de stresstoestand. Psychiater Christiaan Vinkers (Amsterdam UMC) ziet dit steeds vaker en wil dan ook graag het stress-systeem resetten.

Het LAB

NIEUW
04:27
Geselecteerd Speelt nu af

Wat doet verblijven in de ruimte met je lichaam?

Astronaut worden: het is de droom van velen. Want wie wil er geen André Kuipers zijn? Maar het beroep brengt serieuze risico’s met zich mee: de ruimte zijn heeft veel negatieve effecten op het lichaam. In deze aflevering van het LAB vertelt sterrenkundige Joeri van Leeuwen (Universiteit van Amsterdam) over de effecten van gewichtloosheid op het lichaam. Wil jij hierna nog de ruimte in?

NIEUW
05:20
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom presteer je slechter onder druk?

Ken je dat? Je neemt penalty's op een voetbalveldje achteraf en ze gaan er allemaal in. Maar tijdens die spannende wedstrijd mis je faliekant. Aan je techniek ligt het niet, de goal is nog steeds even groot en de keeper dook de verkeerde kant op. Wat is het dan? De druk. Hoe kan het dat je minder goed presteert wanneer je onder hoge druk staat? In de nieuwe aflevering van Het LAB legt bewegingswetenschapper Raôul Oudejans (VU Amsterdam) het je uit.

NIEUW
05:37
Geselecteerd Speelt nu af

Waarom wordt het heelal steeds groter en groter?

Je merkt er misschien weinig van, maar het wordt steeds donkerder op aarde. Hoe dat komt? Sterrenkundige Joeri van Leeuwen (Universiteit van Amsterdam en het Astron) legt het je uit in deze aflevering van Het LAB!

NIEUW
04:11
Geselecteerd Speelt nu af

Zo kun je namen voortaan veel beter onthouden

Je komt op de verjaardag van een vriend binnen, hartstikke gezellig; maar na 20 klamme handjes te hebben geschud, ken je eigenlijk nog steeds niemand. Opeens blijkt dat je direct alle namen bent vergeten. En dat terwijl je soms wel de onbenulligste details onthoudt zonder je te herinneren over welke persoon dit dan gaat. Hoe kan dat nou? Boris Konrad, geheugenwetenschapper aan Radboud Universiteit, geeft een lesje in hoe je je hersenen op weg kunt helpen om de volgende keer wél alle namen te onthouden.

NIEUW
04:59
Geselecteerd Speelt nu af

Zo leer je schieten als professioneel basketballer

Altijd al ambities gehad om professioneel basketballer te worden? In de nieuwste aflevering van Het LAB vertelt Raôul Oudejans (VU/HvA) hoe een speciale bril je hierbij kan helpen.

NIEUW
06:28
Geselecteerd Speelt nu af

Hoe kun je je eigen pijngrens verleggen?

Een sneetje in je vinger of een blauwe plek op je been, het overkomt iedereen wel eens. De één is wat kleinzeriger en zal de hele dag praten over de intense pijn die het sneetje geeft, terwijl de ander er bijna niets van voelt. Maar wist je dat dit vaak geen aanstellerij is en dat je die pijngrens ook zelf kan verleggen? Neurowetenschapper Marijtje Jongsma (Radboud Universiteit) vertelt hoe je dit doet.