Vluchter Simon Yates sprint naar winst in eerste Pyreneeënrit

Tour de FranceSimon Yates heeft de eerste Pyreneeënrit van deze Tour de France op zijn naam geschreven. De Britse Vuelta-winnaar van vorig jaar was de snelste in een sprintje van drie na een lange afdaling. Tussen de klassementsmannen werd het geen moment strijd en zo gaat Julian Alaphilippe als geletruidrager beginnen aan de tijdrit van morgen.

Na een hevige strijd om mee te zitten van bijna een uur, kreeg dan eindelijk een groep de zegen. De gigantische kopgroep van liefst 40 renners bestond uit een mix van sprinters, klassiekerrenners en klimgeiten. Onder hen waren drie Nederlanders: Dylan Groenewegen, Mike Teunissen en Cees Bol. Veel sprinters – inclusief groene trui Peter Sagan - sprongen mee, met het oog op de tussensprint onderweg en het opbouwen van een buffer voor later in de rit.

Na de door Sagan gewonnen tussensprint gingen Sonny Colbrelli en Lilian Calmejane door. Die laatste besloot al gauw solo op avontuur te gaan op de eerste stroken van de Peyresourde. De Franse winnaar van één Tour-etapp kwam echter niet heel ver. Hij werd enkele meters voor de top ingerekend, waarna Simon Clarke het ruime sop koos. De poging van de Australiër leek kansrijker, maar op de flanken van de Hourquette d’Ancizan werd ook dit gat rap dichtgereden.

De reactie van Steven Kruijswijk, die in het peloton zat, na afloop van de rit:

Na pogingen van verschillende renners, waren het Gregor Mühlberger en Simon Yates die in de slotkilometers van de laatste beklimming wegreden. Net na de top sloot Pello Bilbao aan en zo gingen drie leiders met een minuut voorsprong op een achtervolgend groepje in dalende lijn richting de finish. Dit gat werd alleen maar groter en dus ging het drietal vooraan sprinten om de bloemen. Daarin was Yates nipt sneller dan nummer 2 Bilbao, Mühlberger maakte het podium compleet. De Brit treedt met deze zege toe tot het gezelschap van renners die in alle drie de grote rondes een etappe hebben gewonnen.

Het peloton, met geletruidrager Alaphilippe, kwam een kleine 10 minuten later binnen. Voor de top van het klassement bracht de rit geen verandering. De Fransman begint morgen aan de individuele tijdrit over ruim 27 kilometer in Pau met een voorsprong van 1.12 op de Brit Geraint Thomas. Steven Kruijswijk staat nog altijd vierde.

Bekijk hier de terugblik op etappe 12 in de Tour de France van In Het Wiel met Hidde van Warmerdam, Thijs Zonneveld, Thomas Dekker én Annemiek van Vleuten:

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© AFP