Volledig scherm
PREMIUM
Andy Schleck (witte trui) en Aberto Contrador op de Tourmalet in 2010. © Corbis via Getty Images

‘Renners haten de Tourmalet’

Het is een van de meest gevreesde Pyreneeëncols. Toch finisht een Tour-etappe zelden op de top van de Tourmalet. Vandaag wel. Het grote gevecht bergop kan eindelijk losbranden.

Door Pim Bijl

Zo mager als hij was in de jaren dat hij voor de Tour-zege streed, is hij al een poos niet meer. Andy Schleck (34), gestopt in 2014, loopt dezer dagen door de Tour als ambassadeur van autofabrikant Skoda. ,,De Tourmalet’’, raadt hij het gespreksonderwerp, wanneer hij wordt aangesproken met het weekeinde in zicht. Zonder af te wachten stelt hij onomwonden vast: ,,A fucking hard climb.’’ De Luxemburger won er in 2010 voor Alberto Contador en werd zo na Jean-Pierre Danguillaume (1974) de tweede winnaar van een Tour-rit boven op de Tourmalet. Twee jaar later kreeg Schleck ook de eindzege van 2010 alsnog op zijn naam, na de diskwalificatie van Contador vanwege clenbuterol­gebruik. Zelf reed de Luxemburger jarenlang met broer Fränk voor de ploegen van Bjarne Riis, de Deen die als renner en ploegleider omstreden was.

  1. Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’
    Video

    Tour 2020 is drijfveer voor Froome (34): ‘Op een nog beter niveau dan dit jaar’

    Chris Froome ligt bij zijn herstel na zijn zware val in het Critérium du Dauphiné voor op alle prognoses. Dat vertelt de Britse wielrenner in een door zijn ploeg Ineos verspreid video-interview. Bij alle inspanningen die hij nu moet leveren heeft de viervoudig Tourwinnaar maar één doel voor ogen. ,,Ik wil volgend jaar aan de start staan van de Tour. Op een niveau gelijk aan dat van dit jaar of nog beter.”