Op sandalen de bergen over: EF-renner Morton voltooit na 5.500 km alternatieve Tour
Helemaal in zijn eentjePetje af. Helemaal in zijn eentje, óp sandalen en na een tocht van 5.510 kilometer arriveerde Lachlan Morton (29) vanochtend op de Champs-Élysées. De Australiër werkte zijn alternatieve Tour de France met glans af. Een eerbetoon aan de beginjaren, al helpt Morton er ook duizenden gezinnen mee.
Champagne op de Champs-Élysées, nu al. Lachlan Morton heeft met succes zijn alternatieve Tour de France afgerond. De 29-jarige Australiër zat niet in de Tour-selectie van EF Education-Nippo, dus koos hij ervoor om de tocht door Frankrijk in zijn eentje te maken. Op 26 juni begon Morton aan zijn avontuur, vanochtend kwam de verlossing in Parijs.
Tentje
Morton - die nog nooit de ‘echte’ Tour reed, vorig jaar 111de werd in de Giro en wel enkele etappezeges in de Ronde van Utah op zijn erelijst heeft - reed alle 21 ritten die het Tourpeloton ook voor de wielen kreeg of nog krijgt geschoven. Tot daar de vergelijking. Want waar Pogacar en co. kunnen rekenen op een heel team, was de Australiër volledig op zichzelf aangewezen. Geen teamgenoten, geen volgwagen, geen mecanicien, geen kok, geen masseur. Op zijn best een wielertoerist die Morton enkele kilometers vergezelde.
De avonturier stond met een gasbrandertje zelf in voor eten en drank, dat hij kocht in de lokale winkeltjes. Verder zeulde hij een zak met wat kledij en een tandenborstel mee. ‘s Nachts sliep hij in een piepklein tentje.
Wat alles nog indrukwekkender maakt: terwijl de anderen de bus of het vliegtuig opstappen, overbrugde hij ook de verplaatsingen tussen de verschillende start- en aankomstplaatsen met de fiets. Daardoor reed hij 5.510 kilometer en niet de 3.383 van het peloton. Dat betekende 18 lange dagen ofwel 220 uur op de fiets, goed voor liefst 65.500 hoogtemeters.
Everesting
Waarom, zou je denken...Ten eerste daagt Morton zichzelf graag uit. Zo was hij tot vorig jaar recordhouder ‘Everesting’ - dat is zo snel mogelijk op één en dezelfde klim de 8.848 hoogtemeters van de Mount Everest bereiken. Verder is hij een vaste klant op ultraraces en gravelwedstrijden.
Maar met ‘The Alt Tour’, zoals hij zijn alternatieve Ronde van Frankrijk noemde, wil hij ook een eerbetoon brengen aan de begindagen van de grootste rittenkoers op aarde. Toen alle renners nog zelf hun lekke band moesten vervangen en ritten van 400 kilometer geen uitzondering waren. ,,Fietsen was toen echt opwindend.”
Morton doet het ook om anderen te helpen. Tijdens zijn avontuur kon iedereen doneren aan World Bicycle Relief, een non-profitorganisatie die arme gezinnen in derdewereldlanden een fiets geeft zodat ze daarmee water kunnen halen of hun kinderen naar school kunnen sturen. Intussen staat de teller op 367.000 dollar (310.000 euro), goed voor duizenden fietsen.
Birkenstocks
Opmerkelijk: Morton kwam op groene Birkenstocks aan in Parijs. Al na enkele dagen kreeg de Australiër last van kniepijn door verkeerd afgestelde schoenplaatjes. Hij ruilde de klikpedalen in voor gewone pedalen en besloot over te schakelen op sandalen als schoeisel. De kniepijn verdween als sneeuw voor de zon en hoewel het een atypische rijstijl was, boette Morton niet aan snelheid in. Franse cols beklimmen op sandalen, het is wat. ,,Maar ik geniet hier echt van”, schreef hij op Instagram.
,,,Dit wordt de meest veeleisende tocht uit mijn leven”, vertelde Morton vlak voordat hij aan zijn eerste kilometers begon. Vanochtend om 05:30 uur arriveerde hij dan eindelijk in Parijs, waar sympathisanten en pers hem op stonden te wachten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Lachlan Morton, de man die in zijn eentje de Tour de France rijdt
-
Commentator Maarten Ducrot bezig aan laatste Tour de France: ‘Misschien word ik te oud’
Maarten Ducrot zal na vandaag niet meer in de Tour de France als commentator te horen zijn. Tijdens de laatste etappe van de Tour de France 2022 kondigde hij zijn afscheid aan. De Amstel Gold Race in april van volgend jaar wordt zijn laatste commentaarklus voor de NOS. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Podcast | Tour de France Femmes, vooruitblik rit 7: ‘Kunnen Moolman en Vollering bij Van Vleuten blijven?’
Elke ochtend tijdens de Tour de France Femmes blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vooruit op de etappe van de dag. Vandaag staat de eerste van twee zware bergetappes op het programma. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Podcast | Tour de France Femmes, terugblik rit 7: ‘Van Vleuten heeft iedereen op een hoop geannemiekt’
-
-
-
Tour de France Femmes
Podcast | Etappe zes vooruitblik: ‘Het zou kunnen dat Vos mee gaat springen’
Elke ochtend tijdens de Tour de France Femmes blikken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam vooruit op de etappe van de dag. Vandaag een rit waarin verschillende scenario’s mogelijk zijn al lijkt de kans op een sprint wel klein. Voor de niet-klimmers in het peloton is dit de laatste kans. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.