Volledig scherm
Fernando Gaviria. © AFP

Jan Schoonen spurt naar eerste plaats in BN DeStem Lezerstour

Jan Schoonen uit Sint Willebrord mag zich na de eerste etappe van de Tour de France koploper van de BN DeStem Lezerstour noemen. Of dat na zondag ook nog zo zal zijn, is maar de vraag. De concurrentie heeft hem in het vizier; de gehele top 10 van het tourspel van deze krant staat binnen vijf punten van elkaar.

Bij de finish van de rit van Noirmoutier-en-l'Île naar Fontenay-le-Comte, die werd gewonnen door de Colombiaanse sprinter Fernando Gaviria, sprokkelde Schoonen 371 punten bijeen. Daarmee slaat hij gaatje van drie punten naar Peter van Gennip (Geertruidenberg), C. Jansen (Hoogerheide), Petra Mol (Bavel) en Dennis Glorius (Raamsdonksveer), die allen 368 punten behaalden.

Daarachter is het dringen geblazen. Janus Bovee (Zevenbergen) en Ad van Meer (Wouwse Plantage) hebben ieder 367 punten. Lianda Nieuwkerk (Halsteren), Pierre van der Linden (Breda) en Jos van Dongen (Bavel) complementeren de top 10 met alledrie 366 punten.

Rode lantaarn

 Ondanks dat flinke deelnemersveld doen zich na etappe 1 nog geen grote verschillen voor - ook niet onderaan de ranglijst. Zeven spelers behaalden het laagste puntenaantal van 345, ‘maar’ 26 minder dan koploper Jan Schoonen dus. Eric Goossens uit Ossendrecht heeft voor nu de twijfelachtige eer de ronde lantaarn te mogen dragen.

Was vaststaat is dat er zondag weer wordt gesprint als de renners van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon trekken. 's Avonds weten we of dat grote verschuivingen in het Lezerstour-klassement heeft opgeleverd.

A demain!