Impey troeft Benoot af in sprint en pakt de zege op Franse feestdag

Daryl Impey heeft de negende etappe in de Tour de France achter zijn naam geschreven. De Zuid-Afrikaan zat al vroeg mee met de kopgroep en ontsnapte in de slotfase van de koers met Tiesj Benoot. In de sprint bleek Impey (34) rapper dan de Belg. Het is zijn eerste ritzege in de Tour. ,,Een droom die uitkomt”.  

Het heuvelachtige parcours leende zich op papier perfect voor aanvallers. Dat veel renners - net als gisteren - vanaf de start de aanval zochten, wekte dan ook geen verbazing. Na enkele mislukte pogingen, kreeg een groep van veertien renners uiteindelijke de zegen van het peloton. Onder hen geen mannen die strijden voor het klassement. Wel bekende namen als Tony Martin, Edvald Boasson Hagen, Tiesj Benoot, Nicolas Roche en Daryl Impey. De Spanjaard Marc Soler sloot later aan bij deze groep. Ze kregen de ruimte om weg te rijden en pakten uiteindelijk ruim zestien minuten op het peloton.

Quatorze Juillet

Volledig scherm
Lukas Pöstlberger reed enige tijd op kop, maar hield het niet vol. © AFP

Opvallend genoeg maakten maar twee Fransen deel uit van de kopgroep. Op Quatorze Juillet, de nationale feestdag, proberen steevast veel Franse renners hun gezicht te laten zien. Alleen Anthony Delaplace en Romain Sicard wisten mee te springen.

Al op 60 kilometer van de streep ontstond er onrust in de kopgroep doordat Simon Clark en Jan Tratnik probeerden weg te komen. Na enkele demarrages en achtervolgingen kwam het geheel weer bij elkaar, maar op ruim 40 kilometer voor de finish lukte het Lukas Pöstlberger om alleen weg te rijden. De achtervolgers twijfelden, wilden niet met hun krachten smijten waardoor de Oostenrijker een gaatje van 45 seconden sloeg. 

Tijdens het laatste klimmetje, op 15 kilometer van de streep, werd Pöstlberger echter ingerekend door de achtervolgende groep, die inmiddels in tweeën was gesplitst. Benoot en Roche wisten vervolgens op deze klim van de derde categorie een voorsprong te pakken. De Zuid-Afrikaan Impey kon vlak voor de top nog bij hen aansluiten.

Volledig scherm
Daryl Impey blijkt rapper dan Tiesj Benoot in de finale. © AFP

Op acht kilometer van de streep zette Benoot aan, Impey kon aanhaken, maar dat gold niet voor Roche. Het duo werkte uitstekend samen en bleef de vijf overgebleven achtervolgers tien tellen voor. Benoot, normaliter de mindere in de sprint, ging al vroeg aan, maar zag Impey al snel langszij komen en dus zegevieren. Het was voor de renner van Mitchelton-Scott, die in 2013 twee dagen in het geel reed, de eerste Touroverwinning. Hij is de tweede Zuid-Afrikaan die een rit won in de Ronde van Frankrijk. Sprinter Robert Hunter ging hem in 2007 voor.

,,Dit is een droom. Het is mijn zevende Tour en ik zat al vaker in een ontsnapping. Deze etappe had ik al gemarkeerd”, zei Impey na afloop. ,,We waren vanaf de start heel actief en hebben goed samengewerkt. Ik geloofde in mezelf. Het is fantastisch om op dit niveau, in de Tour, te winnen.