Zandpoort laat Reeshofbewoners cultureel chillen aan het water

TILBURG - Reeshof is een intieme ontmoetingsplek aan het water rijker. Het kunstwerk 'Zandpoort' is zaterdag tijdens een feestelijke, culturele opening officieel in gebruik genomen. 

'Zandpoort' staat langs het Wilhelminakanaal ter hoogte van de zwaaikom, grenzend aan een drukke fietsroute. De vorm verwijst naar de rode kranen van Barge Terminal aan de overkant van het kanaal, de naam naar de locatie. 

Mensen chillen bij Zandpoort, het nieuwe kunstwerk in Tilburg.
Volledig scherm
Mensen chillen bij Zandpoort, het nieuwe kunstwerk in Tilburg. © BD

,,Dit is een echte poort. Je rijdt als het ware Tilburg uit en je komt Tilburg binnen als je onder de pergola doorrijdt", zegt Reeshofbewoner Peter van Gils. Hij ontwikkelde het idee om de ontstane ruimte na de kap van tweehonderd bomen bij het kanaal te voorzien van kunst.

Magneet

Het kunstwerk, dat doet denken aan een Chinese pagode, werkt als een magneet op fietsers, wandelaars, hardlopers en skaters. Zeker op een zomerse dag, zoals zaterdag, wanneer het rode kunstwerk afsteekt tegen een staalblauwe lucht. Fietsen worden geparkeerd om dankbaar uit te rusten op een van de rustplekken of houten schommelbank, uitkijkend op het schouwspel van het laden en lossen van containers op schepen.

Quote

Je fietst langs, stapt even af, je verwondert je en kijkt om je heen

Geert van de Camp

Genodigden en toevallige voorbijgangers genieten van een aangeboden ijsje en het kleinschalig opgezette festival, waar muzikanten en andere entertainers voor het nodige vermaak zorgen. "Wij denken dat het de ontmoetingssfeer ten goede komt, als we dit soort kleine festivals in de toekomst meer gaan organiseren", zegt Van Gils.

Ook Geert van de Camp van kunstenaarscollectief  Observatorium is als maker van 'Zandpoort' naar eigen zeggen heel gelukkig met het eindresultaat: ,,Je ziet dat mensen er gebruik van maken, dat is een compliment. Er zitten hier eigenlijk constant mensen. Je fietst langs, stapt even af, je verwondert je en kijkt om je heen. En dat is precies wat wij als kunstenaarsgroep beoogd hebben."