Volledig scherm
© Hein Eikenaar/BD

Willem II-supporters zijn gewaarschuwd: politie en KNVB treden strenger op tegen vuurwerk

TILBURG - Met het oog op de wedstrijd tegen NAC op zondag 20 januari waarschuwt Willem II-'hooliganmanager’ Peter Galle de supporters van de Tilburgse club voor het afsteken van vuurwerk. De aanpak van vuurwerk in en rond voetbalstadions is aangescherpt.

De wedstrijd is de eerste die onder het strengere regime van de KNVB valt, stelt Galle. ,,De politie heeft landelijk opdracht gekregen om strenger te handhaven. Alle ogen zijn op Tilburg gericht. Ik wil voorkomen dat supporters de klos zijn: dus aub geen vuurwerk". 

Galle is als  SLO (supporters liaison officer) de schakel tussen de verschillende supportersgroepen en de clubleiding. 

In die rol heeft hij overleg met de veiligheidscoördinator van Willem II en de politie. De KNVB komt, zegt hij, woensdag met een officiële verklaring over de strengere regels.

Uitbannen van vuurwerk

Die vloeien voort uit een overleg van afgelopen zomer met de UEFA, waar afspraken zijn gemaakt over het harder uitbannen van vuurwerk in de stadions vanwege de veiligheid.  

Bij de thuiswedstrijd tegen NAC in december 2017 werd vuurwerk afgestoken en met fakkels gegooid, ook richting spelers. De clubleiding nam er nadrukkelijk afstand van maar kon een straf niet ontlopen. Naast een geldboete moest Willem II de thuiswedstrijd tegen Vitesse met een lege Kingside spelen. NAC werd afgelopen jaar beboet omdat er tijdens de wedstrijd in Breda tegen Willem II vuurwerk werd afgestoken.

Willem II is verantwoordelijk voor de zaken in het stadion en wordt alleen daarvoor beboet. Supporters kunnen volgens de 'hooliganmanager’  ook buiten het stadion aangepakt worden als ze vuurwerk afsteken. ,,De boetes lopen op van 150 tot 550 euro en stadionverboden tot 27 maanden.” 

Willem II heeft een vergunning aangevraagd om bij de laatste training voorafgaand aan de wedstrijd tegen NAC professioneel vuurwerk af te steken.