Wanhoopsbrief vanuit Thaise cel aan Nederland: 'Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’
TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”
Delen per e-mail
In de brief, die het Brabants Dagblad heeft ingezien, geeft Van Laarhoven de minister een indruk hoe het hem vergaat in de Thaise gevangenis. ,,Ik leef met dertien andere mannen in een cel van elf vierkante meter. Dat is minder dan één vierkante meter per persoon”, valt te lezen.
Volgens Van Laarhoven is het in zijn cel overdag warmer dan veertig graden. Er kruipt ongedierte over de vloer en er is veel geweld tussen gevangenen. Toereikende medische zorg is er amper. ,,Mijn vrouw verblijft in dezelfde nachtmerrie, een stukje verderop. Toch kan ik haar niet zien en heb ik haar al in geen jaren kunnen vasthouden. Dat breekt me.”
Kritische rapport
Van Laarhoven had gehoopt dat het kritische rapport van de Nationale Ombudsman voor de minister aanleiding zou zijn om Thailand om uitlevering van Van Laarhoven te vragen. ,,Het keiharde oordeel is dat onze belangen niet zijn meegewogen. En daar zit je dan”, klinkt het gefrustreerd.
Minister Grapperhaus schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat hij het oordeel van de Ombudsman ‘zeer serieus’ neemt, maar voorlopig weinig voor Van Laarhoven kan betekenen.
Dat gelooft de coffeeshophouder niet. ,,U kunt ons helpen, echt waar! Nederland heeft onze vervolging uitgelokt en Nederland kan het probleem dus ook oplossen.”
Wanhoopskreet
Van Laarhoven eindigt de brief met een wanhoopskreet: hij ‘smeekt’ Grapperhaus’ om hem en zijn vrouw te hulp te schieten en persoonlijk contact op te nemen met zijn Thaise ambtsgenoot.
,,Eén persoonlijk gesprek tussen u en uw evenknie kan een oplossing bieden voor de uitzichtloze situatie van mij en mijn vrouw. Voor een Nederlands staatsburger en zijn door Nederland als lokaas misbruikte vrouw, die beiden wegkwijnen in de Thaise cel.”
Geen uitleveringsverzoek
Het Openbaar Ministerie in Breda weigert tot op heden om een uitleveringsverzoek voor Van Laarhoven in te dienen, omdat dat een nadelige invloed zou hebben op de strafzaak tegen The Grass Company. Justitie in Breda wil de coffeeshopketen (met vestigingen in Tilburg en Den Bosch) vervolgen voor belastingfraude en valsheid in geschrifte.
Justitie denkt dat The Grass Company jarenlang sjoemelde met de boekhouding en op die manier zeker twintig miljoen euro te weinig belasting heeft betaald. Omdat Van Laarhoven vastzit in Thailand en het recht heeft om bij zijn eigen strafzaak aanwezig te zijn, is het justitieel onderzoek in de ijskast gezet.
Wie is Van Laarhoven?
Johan van Laarhoven, oprichter van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, werd in 2014 in Thailand gearresteerd en veroordeeld tot 75 jaar, waarvan hij er zeker twintig zou moeten uitzitten. Hij stond terecht voor het witwassen van geld dat hij in Nederland verdiende met de verkoop van softdrugs.
Zijn advocaat Gerard Spong hoopt dat Grapperhaus bij zijn Thaise ambtgenoten gaat vragen of er gratie verleend kan worden, of dat de minister het OM een aanwijzing geeft dat er alsnog om uitlevering wordt gevraagd. Dat wordt volgens de advocaat tot nu toe geweigerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oppositie in Oisterwijk loopt niet warm voor ‘kleurplaat’
OISTERWIJK - De nieuwe coalitie van Oisterwijk heeft kansen op ‘transparantie en participatie’ laten liggen, zo vindt PRO. Ook het CDA voelt zich samen met de inwoners ‘buitenspel gezet’. En Algemeen Belang heeft het gevoel wel een beetje mee te mogen kleuren, maar buiten het ontwerp van de kleurplaat te zijn gehouden. -
PREMIUM
Protest omwonenden tegen woontoren High Lane Tilburg, ‘Windhinder en minder zon’
TILBURG - Bewoners van appartementencomplex Twee aan de Burgemeester Brokxlaan, tegenover de Albert Heijn XL, zijn niet blij met de plannen voor een 70 meter hoge woontoren aan de Sint Ceciliastraat. Zij vrezen voor windhinder en een afname van het aantal uren zon dat zij per dag zien. -
PREMIUM
Korvel en Besterd huiverig voor ‘dichtknijpen’ cityring
TILBURG - De aanleg van de cityring bracht Korvel destijds 'enorme schade' toe. Dat het stadsbestuur nu rigoureus aan de cityring wil sleutelen, baart de Tilburgse linten Besterd en Korvel zorgen. ,,Eerst de gevolgen goed onderzoeken, dan pas ingrijpen." -
PREMIUM
Brexit-perikelen: vrachtwagenchaffeur Martin Fraaije uit Tilburg stond drie dagen vast in Engelse haven
TILBURG - Vogelgriep, Brexit en corona: problemen genoeg voor transporteurs. Vrachtwagenchauffeur Martin Fraaije, een van de twintig chauffeurs van Dekkers Transport Holland uit Tilburg stond drie dagen vast in het Engelse Immingham. Voor de dieren die hij op zou halen, moest het bedrijf een andere vrachtwagen sturen. Maar wie gaat dat betalen? -
PREMIUM
BDO: Tilburg opnieuw financieel gezondste gemeente van Nederland
TILBURG - Uit een onderzoek van het gerenommeerde accountantsbureau BDO komt Tilburg opnieuw naar voren als de financieel meest gezonde (grote) gemeente van Nederland. Net zoals vorig jaar geven de onderzoekers Tilburg een 10 als rapportcijfer, maar in hoeverre zegt dat iets over het gevoerde beleid?
-
PREMIUM
Aantal deelscooters Tilburg naar 250: Reeshof heeft er 100 ‘gekregen’
TILBURG - Er reden al 150 felgroene deelscooters rond in Tilburg, daar zijn er deze week ruim honderd bij gekomen. Reeshof is het nieuwe ‘uitbreidingsgebied’ voor het bedrijf Go Sharing. Dat hoopt er op termijn ook De Blaak en Noord bij te betrekken. -
PREMIUM
Ouders beginnen een nieuwe school in Oisterwijk: ‘Fulltime baan erbij’
OISTERWIJK - Na de zomervakantie gaat in Oisterwijk een ‘buitenschool’ van start: De Nieuwe Linde. Met vlakbij een fruitboomgaard en moestuin. -
PREMIUM
Máxima luistert hoe Tilburg mensen met schulden helpt: ‘Problemen beginnen vaak zo klein’
Als gezinnen met armoede, schulden, psychische en/of gezondheidsproblemen aankloppen bij een gemeente, wil je maatwerk. Maar in de praktijk is een passende oplossing ingewikkeld door regels en geld. Koningin Máxima luisterde woensdag naar Tilburgse professionals die met de Doorbraakmethode wel maatwerk willen bieden.