Bouwen van carnavalswagens door basisschooljeugd in Goirle.
Volledig scherm
Bouwen van carnavalswagens door basisschooljeugd in Goirle. © Willem De Volder

Wagenbouwers Ballefruttersgat zoeken ruimte om te bouwen

GOIRLE - Leerlingen van basisschool Den Bongerd bouwen in jongerencentrum Mainframe op vier platte karren een carnavalscreatie, CV de Kreugels en Camping Breehees werken aan een grote carnavalswagen. Maar hoe lang kunnen Goirlenaren hun creativiteit voor de optocht nog kwijt? Er is behoefte aan een nieuwe ruimte om te bouwen.

,,Bij Mainframe kunnen we maar met vier a vijf wagens terecht en we willen met Goirlese kinderen doorgroeien naar zo’n tien tot vijftien wagens. Ik zie geen plek waar dat kan”, kijkt Job Oomen, betrokken vader, vooruit. Pim van Dongen, chef bouw van CV De Kreugels, klinkt eveneens zorgelijk: ,,We hebben nu onderdak bij de Havep. De vraag is: wanneer gaat Havep hier slopen om de weg vrij te maken voor woningbouw?” Van Dongen ziet ook dat leegstaande boerenschuren eerder met caravans worden gevuld dan met een actieve carnavalsvereniging.

Geheim

Ballefruttersgat kan zaterdag tijdens de optocht genieten van twee grote wagens en een flinke jeugdige inbreng. Van Dongen houdt het thema van CV De Kreugels geheim. ,,We maken een statement naar de toekomst van het bouwen en de rol van de gemeente daarin.”

Camping Breehees pakt uit met een grote wagen met als thema: ‘Circus Breehees’. Carolien Schellekens van Breehees geeft aan dat een groep van veertig carnavalsvierders in de optocht de circuswagen ondersteunt. De veertig leerlingen van groep 6, 7 en 8 van Den Bongerd vertellen honderduit over hun bouwervaringen.

Staart van een hond

De rode draad is het carnavalsmotto dat centraal staat in Ballefruttersgat: Dees raokte nie kwèèt. Suus Obbens (groep 6) heeft het over het maken van de sleutels van kippengaas, Stijn van Kuijk (groep 7) wijst op de hond in de kooi en zijn bot en Ravi Uitslag wil nog wel kwijt dat voor het maken van de staart van een hond een half uur gepland stond maar er drie uur aan is gewerkt. “

Bouwen van carnavalswagens door basisschooljeugd in Goirle.
Volledig scherm
Bouwen van carnavalswagens door basisschooljeugd in Goirle. © Willem De Volder

De vogel in onze kooi hebben we gouden veren gegeven”, zeggen Juul van de Lisdonk en Sterre van de Biggelaar (groep 7). De oorsprong van al de activiteiten van de jeugd ligt bij de Horeca Afdeling Riel Goirle (HARG) en de basisschool. De HARG stelde vijf platte karren ter beschikking om de jeugdoptocht een impuls te geven. Vier gingen er naar de basisschool en een naar de familie Hoogendoorn.

Anders leren

Voor de leerlingen van Den Bongerd past het bouwen van de carnavalswagens in ‘het anders leren’, waarvoor de school heeft gekozen. Fanatiek carnavalsvierder Oomen, van vereniging CV De Witte, koppelde het ‘anders leren’ aan carnaval. Hij verzorgde een presentatie in de klassen. Uiteindelijk ging iedere groep leerlingen twee dinsdagochtenden bij Mainframe aan de slag. Een aantal kwam spontaan extra uren buiten schooltijd terug om aan de wagen te werken.

Oomen somt de voordelen op: “Samenwerken, verantwoordelijkheid nemen, afspraken nakomen en praktische vaardigheden onder de knie krijgen. Kinderen staan niet vaak met een zaag of een boormachine in hun handen.”