Volledig scherm
dE © ANP

Vijf varkensboeren willen in Oisterwijk stoppen, terwijl raad tegen strengere geurnormen aanhikt

OISTERWIJK - Vijf varkenshouders in de gemeente Oisterwijk hebben zich aangemeld voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). Dat deelde wethouder Peter Smit (Algemeen Belang) de gemeenteraad donderdagavond mee. In het hele land hebben 503 varkenshouders ingetekend, terwijl het Rijk 300 had verwacht. 

Om welke bedrijven het in Oisterwijk gaat, wilde Smit niet zeggen. Dus ook niet of varkenshouderij De Rooij op Oisterwijksebaan 2 erbij zit. 

Omwonenden klagen al jaren over stankoverlast van dat bedrijf, al denkt daar niet iedereen hetzelfde over.

Quote

Er kan geen uitbrei­ding of aanpassing van de varkenshou­de­rij op Oisterwijk­se­baan 2 komen

Wethouder Peter Smit (Algemeen Belang)

Smit had nog een betekenisvolle mededeling. De nieuwe vergunning voor De Rooij was door de rechtbank vernietigd als gevolg van de rechterlijke uitspraak over de aanpak van stikstof. 

,,Er kan dus geen uitbreiding of aanpassing komen”, aldus Smit, die in een pauze ook zei te vinden dat de discussie over krimp of groei van de intensieve veehouderij achterhaald is.

‘Geurnormen achterhaald’

Beide mededelingen van Smit, uitgelokt door vragen van de PGB, leken geen invloed te hebben op het collegevoorstel aan de raad om een geurverordening vast te stellen. Burgemeester en wethouders willen Oisterwijk in de pas laten lopen met provinciaal beleid: 10 odeur voor het buitengebied en 3 odeur voor de kom.

Niet ver genoeg

PGB en PrO vonden dat niet ver genoeg gaan, waarbij de laatste partij de strengste normen bepleitte: 5 respectievelijk 2 odeur. VVD, Algemeen Belang en CDA voelden er niets om boeren extra gemeentelijke beperkingen op te leggen.  

Een besluit over de geurverordening viel niet: de stemmen staakten. Raadsleden Jan de Laat (Fractie De Laat) en Guus Mulders (CDA) hadden zich voor de vergadering afgemeld. Halverwege de vergadering verliet Stefanie Vulders (PrO) om niet opgehelderde redenen de zaal. Ook wethouder Stefanie Vatta was ineens verdwenen, naar verluidt om het geëmotioneerde raadslid van PrO te ondersteunen. 

Verzet van ZLTO

Namens de ZLTO had Kees Fonken, veehouder uit de gemeente Tilburg, de Oisterwijkse gemeenteraad opgeroepen af te zien van strengere geurnormen.

Uit het collegevoorstel bleek overigens dat voor 96 procent van alle woningen in Oisterwijk geen sprake is van stankoverlast. Strengere geurnormen zouden voor maar 9 à 10 woningen een gunstiger woon- en leefklimaat op kunnen leveren.