Volledig scherm
Hondenuitlaatveld 2 © Frank Kieboom

Veldje voor honden in Goirle? De buurt zegt nee

GOIRLE - Frank Kieboom uit Goirle voelt zich overvallen. En met hem vijftien buren. Waar het om gaat? Om de komst van een hondenlosloopveld pal voor de deur. ,,Uiteraard gaan wij de nodige overlast ondervinden", schrijft Kieboom aan de gemeente in een boze brief  ,,Door geblaf en stank van urine. Ook de hondenbezitters zullen overlast veroorzaken, zeker in de zomer.” Zijn bezwaar is door zestien mensen ondertekend. 

Kieboom woont bij een parkje bij de Zandschelstraat en de Nieuwkerksedijk.  Vorige week plofte in de buurt een brief in de bus. De gemeente informeerde bewoners over de aanleg van losloopplaats voor honden. In de bebouwde kom moeten honden aangelijnd worden uitgelaten. De hondenwerkgroep in Goirle vroeg om een veld in de bebouwde kom waar de honden toch los kunnen rennen. De gemeente werkt daar aan mee. Het gaat om een proef tot het najaar. 

Volledig scherm
Hondenuitlaatveld © Frank Kieboom

Bankje en afvalbak

In de eerste week van februari zal een deel van het grasveld worden afgezet met een hek. Binnen die omheining kunnen honden vrij rennen. De entree komt aan de Wethouder de Brouwerstraat. Ook komt er een bankje en een afvalbak.

Kieboom en zijn buurtgenoten slepen hun messen. Hun slaapkamer is op de begane grond en aan de straatkant, ook vrezen ze dat de waarde van hun huis daalt. ,,Wij gaan onder geen enkele voorwaarde akkoord en zullen alle mogelijke moeite doen om de uitvoering van dit plan te verhinderen.”

Volgens een woordvoerster van de gemeente is er sprake van een pilot. Na de herfstvakantie zal het losloopveld worden geëvalueerd. Dan zal worden gesproken met omwonenden en hondenwerkgroep. ,,Het is nadrukkelijk geen uitlaatveld", zegt de woordvoerster. ,,Niet iedere hondenbezitter kan elke dag naar het bos om de hond te laten rennen. Dit veld komt daar aan tegemoet.” De hondenwerkgroep ziet erop toe dat eigenaren de poep van hun hond opruimen en dat het veld wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is. 

De buurt heeft inmiddels met de gemeente gesproken. Daar is toegezegd om het veld iets op te schuiven zodat het verder van de woningen komt te liggen. Ook is geconstateerd dat de brief niet bij de direct omwonenden is bezorgd. De woordvoerster: ,,Dat is een fout waarvoor we onze excuses hebben gemaakt.” 

Anke van Berkel van de Hondenwerkgroep zegt dat ze met omwonenden in gesprek wil om het burgerinitiatief nader uiteen te zetten. 

Volledig scherm
Plattegrond © Gemeente Goirle