Tonneke uit Tilburg doet boekje over politie open bij Pauw: ‘Ze hadden een foutje gemaakt’

VIDEOTILBURG - Ze had Chantal Janzen dit jaar al in haar rijdende winkel, maar nu hebben ook de kijkers van Pauw kennis gemaakt met Tonny Steenis. In sappig Tilburgs vertelde ‘Tonneke’ vrijdag over de liefde voor haar klanten, maar ook over haar lang niet zo innige relatie met de politie (vanaf 20.53 minuten).

Tonneke zat aan tafel met Max Ploeg, die de documentaire Laatste der Mohikanen over haar belevenissen met een oude SRV-wagen in de volkswijken van Tilburg heeft gemaakt. De première ervan was deze week op het documentairefestival IDFA.

Jeroen Pauw vroeg Tonneke of ze soms wilde vertellen waarom het nodig was geweest een politiebureau binnen te rijden. ,,Achteraf heb ik daar veel spijt van", haastte Tonneke zich te zeggen nadat ze over het ‘kat-en-muisspel’ met de sterke arm een boekje open had gedaan: ,,Ze hadden wel een foutje gemaakt.”

Quote

Achteraf heb ik daar wel veel spijt van

Tonny Steenis

‘Jou moeten ze uit Tilburg verbannen', had een agent haar op enig moment gezegd. ‘Jou moeten ze oew kop eraf hakken op de Heuvel', luidde haar antwoord. Toen het zo hoog opliep dat de politie besloot haar zonen ‘op te laden', besloot Tonneke het eerste het beste politiebureau binnen te rijden.

‘Boodschappen met vreugde’

Inmiddels is Tonneke haar daklozenbestaan en reputatie als tokkie te boven. Haar lust en leven is het nu om met een bus vol levensmiddelen door de volkswijken van Tilburg te rijden. ‘Boodschappen met vreugde’ brengt ze rond, zo vertelde ze twee jaar geleden in het Brabants Dagblad

Het blijft wel sappelen. De SRV-wagen is op het moment ook weer stuk. Tonneke mocht van Pauw vertellen dat er een stichting in het leven is geroepen om geld voor het oplappen van de bus bijeen te krijgen.

Volledig scherm
Tonny Steenis voor haar Rijdende Winkel. © BeeldWerkt