,,We kregen gisteren al mails van ouders die niet wisten hoe ze het allemaal voor de ramen moesten plakken. En vanmorgen telefoontjes.” Leerkracht Pleun Groenhout kan haar lol op. Leerling Koen Franken ook.
Volledig scherm
,,We kregen gisteren al mails van ouders die niet wisten hoe ze het allemaal voor de ramen moesten plakken. En vanmorgen telefoontjes.” Leerkracht Pleun Groenhout kan haar lol op. Leerling Koen Franken ook. © Pix4Profs/Jan Stadss

Tilburgse leerkrachten hebben prachtdag op 1 april: ‘De meeste ouders trapten er in’

Woe 1 apr: Kinderen die hun kamer moeten opruimen voor ‘de inspecteurs van het ministerie van Schone Zaken’. En of al het huiswerk voor de ramen geplakt kan worden? Yep: Tilburgse leraren konden vandaag hun lol op tijdens een ongebruikelijke 1 april.

Quote

Ze nemen het sportief op, vinden het komisch

Pleun Groenhout, leerkracht

Een ietwat apart verzoek was het, maar Ruben Franken plakte het huiswerk van zoon Koen (6) toch maar voor de ramen. Vanuit de Tilburgse basisschool De Vijf Hoeven kwam de opdracht om het werk van de afgelopen twee weken zichtbaar op te hangen.

‘Dan komt juf Pleun Groenhout of juf Lizzy Pijnenburg het nakijken. Door het raam, zodat er geen contact is.’ 

Op 1 april. 

,,We kregen gisteren al mails van ouders die niet wisten hoe ze het allemaal voor de ramen moesten plakken. En vanmorgen telefoontjes.” Pleun (26) lacht: ,,Ze nemen het sportief op, vinden het komisch.” 

Luchtig

Vreemde verzoekjes vallen minder op in ongebruikelijke tijden. Het merendeel van ouders trapte dan ook in de 1 aprilgrap. Ze zijn er al aan gewend dat de leerkrachten van groep 3, 4 en 5 iedere woensdag een pakketje met thuiswerk afgeven. Pleun: ,,En dat viel vandaag wel heel goed samen met 1 april.”

,,Zo hou je het luchtig in deze tijd”, zegt huiswerk-plakker Ruben Franken. Voor juf Pleun is het een mooie dag, ondanks de aparte situatie. ,,Ik mis de kinderen heel erg. Goed, je wordt er wel creatief van. Maar het blijft gek.”

Inspecteurs van Schone Zaken

De brief van het 'ministerie'.
Volledig scherm
De brief van het 'ministerie'. © Ivo Pennings

Bij andere gezinnen plofte een digitale mededeling van het ‘ministerie voor Schone Zaken’ op de deurmat. Die werd verstuurd vanuit basisschool De Boemerang. In een - qua opmaak - gewichtig ogende notitie werden kinderen verzocht hun kamer op te ruimen, omdat het ‘van groot belang is dat kinderen werken in een schone kamer’.  

Aangezien de inspecteurs van het ‘ministerie’ niet overal langs kunnen komen, moesten ze er zelf maar een foto van maken en opsturen. 

,,Onze dochter Bregje had nog wel wat aansporing nodig”, zegt Ivo Pennings. ,,In de groepsapp van de leerlingen was er veel twijfel over de echtheid van het verzoek.” Dus gaven pa en ma zelf maar het laatste zetje. ,,Op zich was de kamer al netjes, maar het kon nóg netter.”