Volledig scherm
Afval dat afgelopen jaar achterbleef na Roze Maandag op de Tilburgse Kermis. Straks loont het om je beker in te leveren, is de gedachte. © Jan van Eijndhoven

Tilburgse evenementen: stapsgewijs naar statiegeld voor je (afbreekbare) drinkbeker

TILBURG - Tilburg gaat in stappen statiegeld invoeren voor alle evenementen in de stad. Volgend jaar al worden duurzame bekers verplicht voor alle afgesloten evenementen, feesten dus met een hek eromheen zoals het Tilburg Zingt en het Festival van het levenslied. 

De gemeenteraad nam in juli jongstleden een motie aan om in 2020 bij grote evenementen tenminste voor bekers en glazen een statiegeldsysteem verplicht te stellen. Vanaf 2025 zou dat voor alle evenementen het geval moeten zijn. 

Dat eerste blijkt echter nog niet haalbaar, zo blijkt uit een brief van wethouder Dols (CDA, Evenementen) aan de gemeenteraad. Organisatoren van grote evenementen vonden dat ze te weinig tijd hadden (vooral voor carnaval). Ze hikten op tegen de hoge kosten, bleken niet overtuigd dat het tot minder afval leidt en drongen aan op maatwerk.

Makkelijker bij afgesloten evenement 

Afgesloten evenementen dienen volgend jaar wel met duurzame bekers te werken: hardcups met een statiegeldsysteem of glas. Tilburg telt tientallen van zulke festiviteiten, variërend van Udenhout onder Zeil en Waogeslouwe tot Draaimolen en Oktoberfest. ,,Als er een hek omheen staat werkt dat veel makkelijker dan bij wanneer je met allerlei verschillende horeca-partijen afspraken moet maken", zegt een woordvoerster. Open evenementen zijn bij voorbeeld de Tilburgse Kermis, Kaapstad of Readhead Days. 

Voor andere evenementen zijn volgend jaar al wel biologisch afbreekbare bekers, gecoate kartonnen exemplaren of glas verplicht. Als organisatoren goede redenen aanvoeren waarom ze niet aan die eis kunnen voldoen, wordt bezien wat wél haalbaar is. Dols brengt begin volgend jaar met vertegenwoordigers van horeca en evenementen een bezoek aan bij voorbeeld Gent of Leiden. Daar is al ervaring opgedaan met hardcups met statiegeld.