De Tilburg Ten Miles, altijd goed voor 10.000 tot 12.000 deelnemers.
Volledig scherm
De Tilburg Ten Miles, altijd goed voor 10.000 tot 12.000 deelnemers. © Hein Eikenaar

Tilburg Ten Miles gaat gewoon door, desnoods later dit najaar. Kermisrun afgelast

TILBURG - Het valt echt op, ziet ook Tilburg Ten Miles-directeur Henk van Doremalen. Hardlopers bevolken deze weken massaal de straten en bospaden. Hij heeft een fijne boodschap voor lopers die al trainen voor de Ten Miles: ,,We gaan ervan uit dat het gewoon doorgaat.” Eind mei valt het definitieve besluit.

Het aantal inschrijvingen voor de hardloopwedstrijd Tilburg Ten Miles verloopt niet anders dan andere jaren. Na een maand zijn dat er zo’n duizend. Maar de grote vraag is natuurlijk: kan het evenement wel doorgaan, gezien de coronacrisis? 

,,Ja”, zegt Directeur Henk van Doremalen, die donderdag een overleg met de gemeente had. ,,Alle planningen zijn erop gericht dat we 5 en 6 september gewoon gaan lopen. Het duurt nog vijf maanden, dat is ver weg. Maar ook wij zijn natuurlijk afhankelijk van de beslissingen van het RIVM.”

1,5 meter-maatregel

Concreet betekent dit dat de organisatie uiterlijk eind mei een definitief besluit neemt. Maar afblazen van de Ten Miles is volgens Van Doremalen ‘geen optie’. Dan wordt het evenement - altijd goed voor 10.000 tot 12.000 deelnemers - verplaatst naar later dit najaar. ,,Zoals het ook met de marathon van Rotterdam is gedaan.” 

En wat als de 1,5 meter-maatregel van kracht blijft? ,,Dan gaan álle evenementen eruit. Maar laten we eerst 28 april afwachten en kijken welke corona-maatregelen daarna gelden.”

Tilburg Ten Miles 2020, parcours 10 mijl en parcours 10 km, 158mm breed en 65mm hoog EPS
Volledig scherm
Tilburg Ten Miles 2020, parcours 10 mijl en parcours 10 km, 158mm breed en 65mm hoog EPS © WG

Voor het vastleggen van de topatleten zou het goed kunnen uitpakken als de TTM als eerste grote hardloopevenement gewoon doorgaat, denkt de directeur. ,,Alle marathons zijn verschoven. De atleten en hun managers gaan kijken waar ze kunnen lopen ter voorbereiding. Dan is begin september een mooi moment.”

Kermisrun afgelast

De Kermisrun op 18 juli, die eveneens georganiseerd wordt door Golazo Athletics, gaat niet door. Aan de funloop over het kermisterrein deden afgelopen jaar 1200 mensen mee. Van Doremalen: ,,We kunnen wachten tot er een besluit is over de kermis, waar het evenement aan vastzit. Maar we moeten voor medio april zaken als inschrijfmodule, website, bestellen medailles en aanvragen vergunning gaan plannen. Als we eenmaal met inschrijven beginnen, moet je dat mogelijk weer gaan cancelen en dat willen we niet.”

De tiende editie van de PUURloop (16 mei) op het terrein van abdij Koningshoeven is eveneens afgelast. Die valt onder de maatregel dat alle evenementen met meer dan 100 personen tot 1 juni geen doorgang vinden.