Tien banen, 1100 vierkante meter, dit is de nieuwe jeu-de-boulesbar van Tilburg

Do 5 dec: Eerste indruk als je de nieuwe jeu-de-boulesbar van Tilburg binnen loopt: de zaak is reusachtig. De bar in de plint van het wooncomplex aan de Magazijnstraat (naast het Pieter Vreedeplein) is bijna klaar voor de opening zaterdag. 

Of ‘bar’: de ruimte telt tien banen op 1100 vierkante meter. Dat is nogal. ,,Zie zo'n ruimte maar eens sfeervol aan te kleden, je wil toch ook knusse hoekjes hebben”, zegt Emile Westing. Hij is één van de drie eigenaren. 

Er staan Franse lantaarnpalen, een grote bar en een opengewerkte container waar eten en drinken te bestellen is. Bij sommige banen staan tapjes waar mensen zelf van kunnen tappen en iedere baan is van een scorebord en gratis boules voorzien. 

Volledig scherm
De nieuwe jeu-de-boulesbar in Tilburg. Tien banen, 1100 vierkante meter. Er kan maximaal 300 man binnen. Zaterdag gaat de zaak aan de Magazijnstraat open. © Jan van Eijndhoven

Hip en happening

Volledig scherm
De nieuwe jeu-de-boulesbar in Tilburg. Tien banen, 1100 vierkante meter. Er kan maximaal 300 man binnen. Zaterdag gaat de zaak aan de Magazijnstraat open. © Jan van Eijndhoven

Het is een ouderwetse bezigheid, modern aangekleed, met bier, borrelplanken en streetfood. ,,Jeu de boules is populair”, zegt mede-eigenaar Danny Smits. In de Boules Bites Bar kan 300 man terecht. Dat is flink, maar de ondernemers hebben er vertrouwen in. Smits: ,,De doelgroep is heel breed. Het is weer hip, maar we mikken ook op families met kinderen, vriendengroepen, studenten en oudere Tilburgers.”

Jeu-de-boules is Nederland (weer) in rap tempo aan het veroveren, lijkt ‘hip en happening’ te zijn. In Amsterdam en Rotterdam zijn inmiddels hallen van Mooie Boules geopend, Delft volgt binnenkort, in Groningen zetelt BOEL en in Utrecht JEU. De Tilburgse Boules Bites Bar gaat zaterdag om 12.30 open. Daarna strijkt hetzelfde concept in Rotterdam (februari) en Den Bosch (maart) neer.  

Uurtje na middernacht

Quote

We mikken ook op families met kinderen, vrienden­groe­pen, studenten en oudere Tilburgers.

Danny Smits

Terug naar de Tilburgse zaak: een baan huren kost 21 euro. Klinkt duur. Smits: ,,Maar dat betaal je samen met alle spelers, dat kunnen er maximaal twaalf zijn. Al zullen het meestal zes tot acht spelers zijn.”

Bij iedere baan staan hangtafels om een drankje te nuttigen. (Zelfs al staat in de reglementen van de officiële competities dat alcohol verboden is. Het is een serieuze sport: er zijn NK’s, EK’s en WK’s. Er was zelfs even sprake van om er in 2024 een olympische sport van te maken.) 

De zaak is van woensdag tot en met zondag open, op vrijdag en zaterdag tot een uurtje na middernacht. Voor de drie eigenaren - uit Utrecht - was de keuze voor Tilburg makkelijk, klinkt het. Smits: ,,Een mooie stad, volop in ontwikkeling. En bourgondische mensen natuurlijk.”