Sjon Brands - Sociale Onthouding-1
Volledig scherm
Sjon Brands - Sociale Onthouding-1 © Sjon Brands

Te zien in Tilburg: het verschrikkelijke virus in verf, krijt, klei

TILBURG - Een schilderij van een niezende kerel. Kunstenaars uit Tilburg laten zich inspireren door het coronavirus.

Zie de beeldend kunstenaar, thuis, in zijn atelier. Alleen, in isolement. Sociale onthouding is voor deze zwoeger noodzaak. En niet alleen in barre corona-tijden. Mensen, afleidingen, die hinderen het creatieve brein, remmen het creatieve proces. Eenzaamheid is een keuze.

En toch reageert de kunstenaar met zijn werk op de actualiteit. Met verf, met krijt, met klei. Hij beschouwt de samenleving, stelt vragen, zoekt de emotie, de relevantie, de relativering.

Abd Alkader Abd Alwahed - Corona Effect
Volledig scherm
Abd Alkader Abd Alwahed - Corona Effect © Abd Alkader Abd Alwahed

Vandaag de dag lijkt niets urgenter dan de strijd tegen corona en de invloed daarvan op ieders sociale leven. Een grote groep Tilburgse kunstenaars liet zich laten inspireren door het coronavirus. Een indruk.

Martijn de Boer maakte een portret van een niezende man, een persoon die in deze tijd op grote afstand wordt gehouden en met argwaan zal worden bekeken. John Brands maakte al eerder een reeks beelden met barbies. Grensoverschrijdend gedrag was toen zijn thema. In deze corona-tijd is het niet alleen gepast de handen thuis te houden en afstand te houden, het is noodzakelijk om te voorkomen dat mensen elkaar besmetten. Brands laat met zijn nieuwe werk over social distancing zien wat momenteel goed en fout is.

Martijn de Boer Corona 3
Volledig scherm
Martijn de Boer Corona 3 © Martijn de Boer

De werken van de Tilburgse kunstenaars zijn de komende weken te zien bij het Metropolitan Museum Tilburg. Dat is een chique naam voor een expositie achter meerdere ramen in de Tilburgse Stedekestraat. De collectie beelden, zeefdrukken, tekeningen, collages, aquarellen en etsen wordt de komende weken verder uitgebreid. Zo maakte Wijnand van Lieshout (80) ‘Fataal Einde’, een collega over kwetsbaarheid en vrees voor covid-19.

Wijnand van Lieshout: ‘Fataal Einde Covid-19'.   Een collage.
Volledig scherm
Wijnand van Lieshout: ‘Fataal Einde Covid-19'. Een collage. © Wijnand van Lieshout
Nick J Swarth - Corona Virus Artist Impression
Volledig scherm
Nick J Swarth - Corona Virus Artist Impression © Nick J. Swart
S. Lloyd Trumpstein. Niet voor, maar een waarschuwing áán zakkenrollers: pas op, er zijn alleen maar arme mensen. Corona kan zomaar tot een economische crisis leiden.
Volledig scherm
S. Lloyd Trumpstein. Niet voor, maar een waarschuwing áán zakkenrollers: pas op, er zijn alleen maar arme mensen. Corona kan zomaar tot een economische crisis leiden. © S. Lloyd Trumpstein
Walter Kerkhofs - Don t Go Mistaking Paradise
Volledig scherm
Walter Kerkhofs - Don t Go Mistaking Paradise © Walter Kerkhofs
  1. Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’
    PREMIUM

    Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’

    KAATSHEUVEL - ,,Schandalig dat we een extra kaartje voor in de avond moeten kopen, dat was niet de afspraak.” Bezoekers van de Efteling die voor de coronacrisis een overnachting hebben geboekt, voelen zich gedupeerd omdat de openingstijden onverwachts zijn aangepast. Als ze in de maanden juli en augustus 's avonds naar het park willen, moeten ze opeens een extra kaartje van 25 euro kopen.