Volledig scherm
De auto raakte bij de botsing op de Clara Zetkinweg zwaarbeschadigd. © Toby de Kort

Taakstraf en rijontzegging voor ongeluk met fatale afloop in Tilburg

TILBURG - Een 21-jarige man uit Baarle-Nassau die op 24 januari 2017 betrokken was bij een ongeluk met dodelijke afloop in Tilburg krijgt een taakstraf van 200 uur. Tevens legt de rechtbank hem een ontzegging van de rijbevoegdheid op van één jaar waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

De man bestuurde de auto die op bedrijventerrein Katsbogten op de bewuste avond tegen een vrachtwagen botste. Zijn 17-jarige bijrijder, een goede vriend van hem, overleed later in het ziekenhuis aan de gevolgen van de verwondingen die hij had opgelopen.

Justitie had zwaardere straf geëist 

De uitspraak valt aanzienlijk lager uit dan de eis van justitie. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een half jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, en een rijontzegging van 2 jaar. 

De rechtbank oordeelt dat de 21-jarige weliswaar verkeersfouten heeft gemaakt met een tragisch ongeval tot gevolg maar van opzet is volgens haar geen sprake: ‘Hij heeft nimmer de bedoeling gehad om dat ongeluk te veroorzaken’. Wel vindt ze hem schuldig omdat hij met te hoge snelheid reed en een remmanoeuvre maakte waardoor hij de vrachtwagen te laat zag, geen voorrang meer kon verlenen en er tegenaan botste.

Quote

Hij zal zijn leven lang de gedachte bij zich moeten dragen dat hij schuld heeft gehad aan de dood van zijn beste vriend

Vonnis, Rechtbank Breda

Ook laat de rechtbank meewegen dat de bijrijder een goede vriend van de bestuurder was: ‘Hij zal zijn leven lang de gedachte bij zich moeten dragen dat hij schuld heeft gehad aan de dood van zijn beste vriend.’

In het vonnis wordt nadrukkelijk stilgestaan bij het grote verdriet dat de familie van het slachtoffer is aangedaan. De rechtbank zegt zich te realiseren dat de straf die zij oplegt het leed voor de nabestaanden niet zal kunnen compenseren.