Duikplank zonder duikster.
Volledig scherm
Duikplank zonder duikster. © Bas Vermeer

Straatbeeld: Duikster in het diepe verdwenen

Do 7 nov: Het is gedaan, voorbij. De ranke gedaante die weken achtereen roerloos aan de Spoorlaan stond, is ontvreemd. De met badmuts getooide dame is een - wilde gok - studentenhuis ingedoken. 

Haar afsprong voltrok zich niet vrijwillig, vertelt Kay. Volgens de Tilburger werd de pop door twee jongemannen van haar plank geduwd. Woensdag verdween ze in het diepst van de nacht. ,,Zonde, ik vond het wel een bijzonder beeld. In eerste instantie dacht ik dat iemand er af was gevallen.”

De duikster was hoe dan ook geen lang leven beschoren, dat werd de laatste weken duidelijk. Maandag schreven we nog hoe ze uit elkaar begon te vallen. Eerst verloor ze haar ene arm, toen haar andere. Haar zwembril was ze kwijt, terwijl de badmuts verkleurde. ‘Hoe lang zou ze daar nog staan?’, was de vraag.

En die is nu, twee dagen later, al beantwoord. 

Ook kritiek

Alles van waarde is weerloos, zou je kunnen zeggen. Maar dat zou je dan op twee manieren kunnen opvatten. Persoonlijk vind ik het zonde dat de pop is verdwenen, goed voor een glimlach. Verschillende kunstliefhebbers vonden het echter respectloos dat de duikster op een ander kunstwerk stond. 

(In het echt is het geen duikplank, maar een naamloos kunstwerk.) Afijn. Die discussie is geluwd. ‘De duikster is ondergedoken’, merkt Bas Horsten op

Nu die pop bij de schouwburg nog. Maar die wil vast niemand thuis hebben staan:

Moeder en ‘kind’ bij de schouwburg. Het kind werd er opgezet tijdens festival Kaapstad.
Volledig scherm
Moeder en ‘kind’ bij de schouwburg. Het kind werd er opgezet tijdens festival Kaapstad. © Jostijn Ligtvoet Fotografie