Volledig scherm
© Thinkstock

Stagiair (15) verloor twee tenen tijdens het orderpicken: 20.000 euro boete voor Tilburgse werkgever

TILBURG - Een Tilburgs bedrijf dat in maart 2016 een toen 15-jarige stagiair liet werken met een elektrische pallettruck, krijgt een boete van 40.000 euro. De helft daarvan is voorwaardelijk. De jongen kreeg een ongeluk, waarbij zijn voet tussen de truck en de vangrail of muur terecht kwam. Hij raakte zo ernstig gewond dat hij twee tenen moet missen.

De jongen verbrijzelde zijn middenvoetbeentje. In het ziekenhuis moesten de twee kleinste tenen van zijn linkervoet worden geamputeerd. De andere drie tenen waren ook gebroken. Hij moest meer dan een week in het ziekenhuis blijven, in de tussentijd moest hij twee keer worden geopereerd. 

De stagiair had dit werk niet mogen doen, omdat hij er niet voor gecertificeerd was, oordeelt de rechtbank maandag. Gebruikers daarvan moesten minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast werd hij niet permanent in de gaten gehouden, waarmee de werkgever de Arbeidsomstandighedenwet overtrad. 

Volgens de rechtbank besefte de leiding van het bedrijf niet wat de gevaren waren van het werk dat de stagiair deed. Inmiddels gaat dat beter en is er een veiligheidsbeleid voor jonge werknemers.