Het team van Bach Kliniek online
Volledig scherm
Het team van Bach Kliniek online © William van de Voort

Sounding Bodies uit Tilburg: muziek van Bach als steun in bange dagen van corona

VIDEOTILBURG - Johann Sebastian Bach en zijn tijdgenoten waren er van overtuigd: van muziek gaat een helende werking uit. Sounding Bodies uit Tilburg deelt die opvatting. Met ‘Bach Kliniek online’ bieden de musici troost, steun, ontspanning, opgewektheid, afhankelijk van waar de luisteraar behoefte aan heeft.

Celliste Jacqueline Hamelink van Sounding Bodies is liefhebber en kenner van Bach. Vorig jaar lanceerde ze 'Bach Kliniek', een intieme persoonlijke beleving voor publiek op theater- en muziekfestivals. Bezoekers vulden op een vragenlijst in waar ze tegenaan liepen en wat ze zou kunnen helpen. In de diagnose en het recept die daaruit voort rolden werd een instrument en een compositie van Bach aanbevolen. 

Miniconcert

De bezoeker ging vervolgens naar een kamer met een musicus: een pianist, cellist  of accordeonist, en onderging een persoonlijk concert dat aansloot op de gemoedstoestand. Soms zat de luisteraar dicht bij het instrument of mocht hij het aanraken. 

Door het coronavirus zijn alle festivals en concerten afgelast. Ook de Happy Bachdag in Tilburg ging vanwege de corona-maatregelen niet door. Sounding Bodies besloot daarop de muzikale sessies van de Bach Kliniek online aan te bieden. Hamelink: We willen, juist in deze tijd, mensen een persoonlijk cadeau geven, een extra steuntje in de rug.”

Angst naar vertrouwen

Op de site van Sounding Bodies staan meerdere gemoedstoestanden geformuleerd: van stress naar ontspanning, van verwarring naar helderheid, van angst naar vertrouwen. 

De instrumenten waaruit kan worden gekozen zijn viool, cello, piano, accordeon, orgel en klavichord. Belangstellenden kiezen de categorie en een instrument en krijgen een concert van zo'n zeven minuten. 

Op dit moment staan zestien muzikale sessies online. Het is de bedoeling dat het aantal persoonlijke concerten op de site door musici de komende tijd zal toenemen.

Matthaüs

In de Goede Week is het traditie dat de Matthaüs Passion van Bach wordt uitgevierd in kerken door het hele land. Door corona is er dit jaar geen live uitvoering van de Matthaüs Passion. De laatste keer dat die niet doorging was in 1945.

Van stress naar ontspanning:

Van verdriet naar troost: 

  1. Extra geld voor natuur in Hilvarenbeek, tegenstanders staken de strijd tegen bomenkap voor N395

    Extra geld voor natuur in Hilvaren­beek, tegenstan­ders staken de strijd tegen bomenkap voor N395

    HILVARENBEEK - Het verzet tegen de kap van 76 inlandse eiken om de provinciale weg N395 te kunnen reconstrueren is gestaakt. De provincie stelt 235.000 euro extra beschikbaar voor compensatie van de bomen die gekapt moeten worden. Het B-team, Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH) en dorpscoöperatie Wij-wel trekken een rechtszaak in na deze en andere toezeggingen door de provincie.