Volledig scherm
De 50 jaar oude sporthal Hispohal © BD

Sloop van Hispohal in Hilvarenbeek start in tweede week van januari

HILVARENBEEK - Na een vertraging van ruim een half jaar, heeft de gemeente Hilvarenbeek alsnog de start van de sloop van de leegstaande Hispohal aangekondigd. In de tweede week van januari moeten de voorbereidende werkzaamheden beginnen. De overlast voor de omgeving wordt zoveel mogelijk beperkt.

Nog deze week hoopt de gemeente Hilvarenbeek de aanbesteding af te ronden en een aannemer aan te stellen. Die kan dan in de tweede week van 2020 beginnen met de voorbereidingen voor de klus, zoals het plaatsen van hekwerken. Direct omwonenden worden door de gemeente per brief op de hoogte gesteld van de planning. 

Vleermuizen

Volledig scherm
De Hispohal was helemaal op, getuige deze lekkages eind vorig jaar. © Tom Tacken/BD

De 50 jaar oude Hispohal staat leeg sinds het begin van dit jaar, toen in Hilvarenbeek het nieuwe sportcentrum De Roodloop in gebruik werd genomen. In februari overhandigde voormalig eigenaar Laco de sleutels van de Hispohal aan de gemeente, die de grond en opstallen kocht voor 1,7 miljoen euro. Hilvarenbeek wil de locatie aan de John F. Kennedylaan herontwikkelen met woningbouw en mogelijk ook een medisch centrum. 

Om verloedering en vandalisme bij de leegstaande Hispohal te voorkomen, wilde de gemeente het oude gebouw eigenlijk al voor de zomer van 2019 slopen. Uit een flora- en faunaonderzoek kwam echter naar voren dat er mogelijk beschermde vleermuizen in het gebouw zaten. Daarvoor was verder onderzoek nodig. Dat onderzoek is nu afgerond en heeft geen verdere belemmering opgeleverd.

De gemeente is al maanden in gesprek met inwoners, organisaties en andere belanghebbenden over de herontwikkeling van de locatie. Tijdens een informatieavond in november bleek een meerderheid van de fracties een voorkeur te hebben voor woningen gecombineerd met een gezondheidscentrum. Voor de bouw van een supermarkt was minder enthousiasme. Op 16 januari gaat de raad verder in debat over de plannen.