Volledig scherm
© Pix4Profs/Jan Stads

Rustig weekend in Midden-Brabantse natuur: ‘De ernst is doorgedrongen’

UPDATEGOIRLE / OISTERWIJK - Het was dit weekend overal rustiger, ook in de Oisterwijkse bossen en op Landgoed de Rovert. ,,Die waarschuwing is onzin!”

Op het pad dat vanaf Natuurpoort Roovertsche Leij het bos in gaat, is zaterdagmiddag ondanks het lenteweer op een enkele fietser of wandelaar na amper iemand te bekennen. De heer en mevrouw Dogge uit Tilburg lopen er wel. ,,Veel rustiger dan vorige week”, beamen beide. Meneer heeft er een duidelijke mening over: ,,Die waarschuwing om binnen te blijven is onzin! Je kunt hier makkelijk 1,5 meter afstand van elkaar houden. Weet je wat het is? Mensen moeten na blijven denken.” 

Afstand houden in de natuur makkelijker

Zijn vrouw beaamt dat afstand houden in de natuur makkelijker is dan in het dagelijkse leven. ,,Bij het boodschappen doen moet je elkaar in een krappe gang passeren. Dat is ongemakkelijk.” Mevrouw en meneer Geraats uit Goirle laten zich door corona ook niet weerhouden van hun bijna dagelijkse wandeling. Ook zij merken dat het rustiger is dan vorige week. ,,We zoeken de rustige stukken op. Maar ik denk wel dat de oproep van Rutte effect heeft gehad. En ook nodig was”, meent meneer. Zijn vrouw vult aan: ,,Ik denk dat veel mensen vorige week nog dachten dat het zo’n vaart niet zal lopen.”

Bij het bezoekerscentrum in Oisterwijk zijn zondag de wandelaars op één hand te tellen. De broers Mart en Marcel Tops uit Veldhoven merken ook dat het rustig is. ,,Maar niet alleen hier, overal wel.” Ze komen nu vooral hondenbezitters tegen. ,,Ik denk dat vorige week iedereen nog eigenwijs was”, zegt Mart. ,,Vooral de jeugd denk ik”, vult Marcel aan. De oproep van Rutte heeft het gewenste effect, menen de broers. ,,Ik ben geen fan van hem, maar dit doet hij toch wel goed. Voor iedereen is het nu wel duidelijk.” De rust in de bossen valt ook meneer en mevrouw Van Esch op. Ze wonen in de buurt van het bezoekerscentrum.

‘De ernst is doorgedrongen’

 ,,Normaal wordt er op zondagochtend op het veld door diverse groepjes gesport, maar nu zie je niemand”, vertelt mevrouw. De waarschuwing van Rutte was nodig, vinden ze beide. ,,Ik denk dat iedereen dacht dat het wel meeviel, maar nu is iedereen van de ernst doordrongen.” Toch heeft het ook een voordeel, meent mevrouw. ,,Ik denk dat ouders inventiever worden. Allerlei spelletjes en activiteiten worden nu bedacht en we brengen meer tijd met elkaar door. Zo heeft een nadeel ook weer een voordeel.”