Isolatiekamer op het ETZ ziekenhuis (Coronavirus), uitrusting verplegend personeel
Volledig scherm
PREMIUM
Isolatiekamer op het ETZ ziekenhuis (Coronavirus), uitrusting verplegend personeel © Hein Eikenaar/BD

Quarantaineruimtes in ziekenhuizen gereed voor corona-patiënt; ze worden regelmatig gebruikt

TILBURG/DEN BOSCH - Ziekenhuizen bereiden zich voor op het coronavirus. Worden de isolatiekamers gereed gemaakt? Nee, die zijn al klaar zegt arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk: ,,Isolatie van patiënten is aan de orde van de dag.” Bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zitten dagelijks gemiddeld twintig tot dertig patiënten in quarantaine.

Oh, en waarvoor zitten die dan in isolatie?
Denk aan tuberculose, noro en MRSA, in de volksmond ook wel bekend als het ‘ziekenhuisvirus’. En straks komen daar misschien dus de corona-patiënten bij. Het ene virus is besmettelijker als het andere. Soms betreft het mazelen. Murk: ,,Dat is echt heel besmettelijk. Als er iemand met mazelen hier door de ziekenhuisgang loopt en jij bent niet ingeënt, dan kun je tot twee uur daarna besmet raken door alleen maar door diezelfde gang te lopen.”

  1. Tilburg akelig leeg in coronatijd

    Tilburg akelig leeg in coronatijd

    TILBURG -Het contrast met de buitenwereld kan haast niet groter zijn dan bij de AH op het Korvelplein. Niet dat het er per se drukker is dan op een andere zaterdag- of zondagmiddag, maar in het tamelijk tamme landschap van het straatleven, doet het gekrioel van boodschappenwagentjes ineens aan als een overvolle winkelstraat in, pakweg, Tokio. Dit wordt mede veroorzaakt door de nieuwe maatregelen. Wat tot voor kort zowel in- als uitgang mocht zijn, is nu opgesplitst: ingang aan de zijkant, uitgang aan de voorkant.