Tilburg
Koen Simmers Voorzitter Politiebond NPB
Volledig scherm
Tilburg Koen Simmers Voorzitter Politiebond NPB © Beeld Werkt

Politie- en vakbondsman Koen Simmers is geweld tegen agenten na ‘rustige dienst’ in Tilburg helemaal beu

TILBURG - ‘Toch vrij rustige dienst.’ Dat laatste zinnetje uit de zondagochtendtweet van de Tilburgse politieagent Koen Simmers mag cynisch worden genoemd. 

Want deze bloemlezing gaat eraan vooraf: ‘Zo, dienst zit er op. Gisterennacht mijn maat tegen hoofd geslagen. Afgelopen nacht hetzelfde bij horecabrigadier en een toffe beveiliger. Zelf nog flink uitgescholden en net op tijd een dronken bestuurder kunnen ontwijken die mijn stopteken niet zag.’ 

‘Verdachte alweer in vrijheid’

Simmers is niet de eerste de beste agent. Hij is ook hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond. Van de afdeling Zeeland-West-Brabant is hij voorzitter.

Zaterdag riep Simmers - ook in een tweet - minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid nog tot de orde naar aanleiding van het geweld tegen twee collega's  in de Tilburgse horeca

‘Verdachte alweer in vrijheid, kreeg dagvaarding', wist Simmers. Waarom hielden het OM en de minister zich niet aan de GTPA-afspraken, wilde hij weten. GTPA is kort voor ‘Geweld en agressie tegen politieambtenaren', wat door de minister herhaaldelijk onaccaptabel en niet te tolereren is genoemd. 

‘Bodycams hard nodig’

In oktober pleitte Simmers er nog voor om agenten uit te rusten met bodycams. Daar deed hij zelf goede ervaringen mee op, toen een verdachte probeerde zijn pistool af te pakken. ,,Hij beet mij zelfs. Ik greep in waardoor hij een bloedneus en een tand door zijn lip kreeg. Alles stond op camera. Ik heb de beelden meteen aan mijn leidinggevende gegeven.” Een gevangenisstraf volgde.

De toezegging van ministers Grapperhaus dat agenten de beschikking over een taser ofwel stroomstootwapen krijgen, werd in september door Simmers met scepsis begroet: ‘Eerst zien, dan geloven.’

Zwaardere straffen voor buitensporig geweld

Vorige maand lanceerde Grapperhaus, samen met zijn collega Sander Dekker van Rechtsbescherming, een wetsvoorstel om buitensporig geweld tegen politieagenten en hulpverleners aan te pakken. Er kwamen zwaardere straffen op te staan. Het voorstel volgde op een weekend, half oktober, waarin de politieregio Zeeland en West-Brabant met vijf geweldsincidenten was geconfronteerd.

Simmers trok onlangs ook nog aan de bel toen het Feest van de Lange Nacht in Moergestel uit de hand liep. De politie moest met wapenstok en politiehonden optreden tegen plattelandsjeugd, nadat die zich massaal tegen beveiligers hadden gekeerd.  

  1. Extra geld voor natuur in Hilvarenbeek, tegenstanders staken de strijd tegen bomenkap voor N395

    Extra geld voor natuur in Hilvaren­beek, tegenstan­ders staken de strijd tegen bomenkap voor N395

    HILVARENBEEK - Het verzet tegen de kap van 76 inlandse eiken om de provinciale weg N395 te kunnen reconstrueren is gestaakt. De provincie stelt 235.000 euro extra beschikbaar voor compensatie van de bomen die gekapt moeten worden. Het B-team, Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH) en dorpscoöperatie Wij-wel trekken een rechtszaak in na deze en andere toezeggingen door de provincie.