Cocaïne
Volledig scherm
Cocaïne © ANP

Pizzakoerier vermoedt geweld en tipt politie: eis twee jaar cel voor drugsvondst

BREDA - Tegen een 31-jarige Tilburger is maandag twee jaar cel geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, omdat de politie drugs vond in zijn woning. Een bezorgde pizzakoerier belde op 21 september vorig jaar de politie. Hij dacht dat in de woning van de Tilburger iemand werd mishandeld.

Ja, zei de verdachte, hij had zijn vriendin weggeduwd toen de koerier er was. ,,Het is ook een heel smal gangetje.”

De politie kwam snel. Ze hadden de verdachte namelijk nog nagetrokken en gezien dat op zijn strafblad een veroordeling prijkte voor geweld. Eenmaal bij de woning zagen ze de deur op een kier staan. Ze riepen en na enige tijd kwam de Tilburger naar beneden met een tas. 

Cocaïne en heroïne

De agenten zagen de man schrikken, zenuwachtig reageren en vertrouwden het niet. Daarop gingen ze de woning in. Eenmaal binnen vonden ze 4 kilo cocaïne en 1 kilo heroïne. Daarnaast lag er nog 27.000 euro aan contant geld.

De verdachte vertelde maandag bij de rechtbank dat hij een ongeluk had veroorzaakt op de motor van een drugscrimineel die hij kent. Daardoor zou hij 3500 euro schuld hebben gemaakt bij hem. Om die schuld te kunnen inlossen, zo zei de verdachte, moest hij spullen bewaren.  

Niet om drugs

En dan zou het alleen maar om weegschalen en andere metalen gebruiksvoorwerpen gaan. Niet om drugs. Die zouden zijn meegenomen door zijn schuldeiser, die vlak voor de politie arriveerde was langsgekomen.  Sterker: die man moet via het balkon zijn gevlucht toen de politie aanklopte, zei de beklaagde.

Officier van justitie Mark de Graaf geloofde dat verhaal niet en eiste gewoon een celstraf voor drugsbezit en witwassen. Volgens advocaat Geoffrey Woodrow moet er vrijspraak volgen, omdat zijn cliënt niet wist van de drugs. Maar als de rechtbank hem veroordeelt, verdient die in elk geval een lagere straf, zei hij.

Bang dat ze nog meer eisen

Wie de drugsdealer is, vertelde de verdachte niet. Hij is bang dat ze nog meer bij hem komen eisen, nu de drugs en het geld weg zijn.

Uitspraak op 2 maart.