Volledig scherm
Looienhoek in het buitengebied van Riel. © Google Maps

Pension voor honden en katten is splijtzwam in Rielse buurt

GOIRLE - Ze staan lijnrecht tegenover elkaar: familie Bakker die in Riel een nieuw honden- en kattenpension van de grond wil tillen en de familie Melis die zo'n pension in een woongebied verwerpt. Het pension wil neerstrijken aan de Looienhoek 1. 

Gert en Annelies Bakker lopen al vier jaar rond met hun plan voor een dierenasiel. Hij volgde een opleiding, liep stage bij het asiel in Tilburg en de twee keken eerder naar andere panden in de gemeente Goirle. Het bedrijf met agrarische bestemming aan de Looienhoek bleek na een lange zoektocht aan hun wensen te voldoen. Niet alle buren bleken bij te zijn met de komst van het pension. Om die redenen hebben de ondernemers hun plannen gewijzigd. 

Kleinschalig

,,Het wordt een kleinschalig dierenpension“”, zei Gert Bakker deze week ten overstaan van raadsleden. ,,Het pensiongebouw wordt akoestisch geïsoleerd, er komen in het geheel geen buitenverblijven. De honden komen uitsluitend aan de zuidwestkant van ons perceel. Dat is op ruime afstand van woningen.”  Ook gaat de familie Bakker geluidswerende schermen plaatsen. De ondernemers willen veertig tot vijfenveertig dieren opnemen. Volgens Bakker hebben deze aanpassingen en toezeggingen gezorgd voor draagvlak in de buurt. 

 Behalve bij Pedro en Erna Melis, het stel woont in de buurt, maar zijn niet de directe buren. Zij kochten vijf jaar geleden een verwaarloosde woning, knapten die op en vrezen overlast van van het honden- en kattenpension. Ze constateren dat de gemeente vooral de belangen van de ondernemer steunt en geen oog heeft voor de gevolgen voor de omgeving. 

Volledig scherm
© Dierenbescherming

Oldtimerstalling

,,Wij zijn een woonwijk in het buitengebied. De huizen liggen dicht op elkaar. Van de veertien huizen in de directe omgeving hebben twaalf een woonbestemming. In de laatste jaren zijn meerdere agrarische bestemmingen omgezet naar wonen. Een dierenpension aan de Looienhoek staat gelijk aan het toestaan van een hondenpension in het Grobbendonckpark.”  De familie Melis ziet liever B&B, manege, oldtimerstalling of een webshopopslag op Looienhoek 1 en wil dat het pension zich elders in de gemeente gaat vestigen. Ze vrezen overlast en denken dat het bedrijf niet levensvatbaar is waardoor er in de nabije toekomst een aanvraag komt om meer dan vijfenveertig honden te houden. 

Veehouder

Het pand Looienhoek 1 heeft een agrarische bestemming. Dat zou kunnen betekenen dat er een veehouder kan intrekken en de overlast mogelijk groter is dan die van een dierenpension. Erna Melis gelooft daar niets van: ,,de milieuvergunning is al in 2008 verstreken.” Annelies Bakker denkt dat het houden van ganzen, scharrelvarkens  op die locatie nog steeds tot de mogelijkheden behoort. In het gebied staan behalve huizen ook een veehouderij en een fitnesscentrum. 

De gemeenteraad van Goirle neemt dinsdag een besluit