Helmi en Jotam Dveer van uitlaatservice PAWLR.
Volledig scherm
Helmi en Jotam Dveer van uitlaatservice PAWLR. © Pix4Profs / Joris Buijs

‘PAWLR moet de Uber van de hondenuitlaatservice worden’

TILBURG - De on demand uitlaatservice PAWLR brengt hondenbaasjes en hondenliefhebbers samen op momenten dat de hond eruit moet, maar een feest, deadline of lichamelijk ongemak dat bemoeilijkt. ,,PAWLR moet de Uber van de hondenuitlaatservice worden.” 

Dat zegt Jotam Dveer, die samen met zijn partner Helmi de één-op-één service in het leven riep. Het jonge stel leidt een druk bestaan, gaat graag naar feestjes en vindt het leuk om te reizen. Ze vinden het op dit moment dan ook niet verantwoord om zelf een hond te nemen. 

Verbaasd

Quote

Het is voor mij een uitkomst als iemand anders de hond kan uitlaten

Mirjam Vuik

Als 'hondenfreaks' is het op straat moeilijk om de vele viervoeters te weerstaan. ,,We zagen bij het Spoorpark een Golden Retriever puppy rondlopen. Ik werd helemaal gek, rende erop af en riep 'wat een leuke hond, als jullie ooit een oppas nodig hebben, dan moeten jullie mij bellen!”, vertelt Helmi Dveer enthousiast. Ze was verbaasd toen de eigenaar eigenlijk meteen zei: ‘Dat is goed'. 

Tijdens die korte ontmoeting ontkiemde het zaadje van PAWLR en eenmaal thuis werden de eerste plannen gesmeed. Binnen enkele dagen was de website live en meldden zestig hondenbaasjes en honderd hondenuitlaters, de zogeheten PAWLR’s, zich aan voor de eerste pilotfase. 

Ongeluk gehad

,,Ik heb anderhalf jaar geleden een ongeluk gehad, waardoor ik niet meer goed kan lopen. Mijn man werkt één avond in de week, dus dan is het voor mij een uitkomst als iemand anders de hond zou kunnen uitlaten”, zegt Mirjam Vuik, 'baasje' van de vrolijke jonge Irish Doodle, Guus.

,,De klik tussen ons was meteen goed, alleen Guus moest in het begin even wennen en eigenlijk niets van Jotam hebben. Maar als hij nu zijn stem hoort, rent hij enthousiast op hem af.”

'Dat voelt niet goed’

Voor veel hondenbaasjes is hun hond onderdeel van het gezin. Angst dat de hond niet meer terugkomt, geslagen of agressief benaderd wordt, speelt dan ook zeker op. Juist daarom is het vrij opmerkelijk dat liefhebbende baasjes als Vuik hun trouwe viervoeter aan een vreemd persoon meegeven. 

,,Als hier iemand voor de deur zou staan waarvan ik zou denken 'dat voelt niet goed', dan geef ik mijn hond echt niet mee. Het zou voor mij wel anders voelen, als Jotam en Helmi de eerste keer met een nieuwe PAWLR zouden meekomen.” 

Pilotfase twee

Van traditionele hondenuitlaatservices moet het baasje van Guus overigens niets hebben: ,,Dit is heel anders dan een grote bus voor de deur met allemaal vreemde honden erin, die dan ook nog eens jouw hond meeneemt.”

Binnenkort begint de tweede pilotfase waar vragen over onder meer een app, het verdienmodel, aansprakelijkheid en het juist matchen en screenen van PAWLR én hond onderzocht gaan worden. 

Schaalbaarheid

,,Het is een soort van natuurlijke selectie. Als jij weet dat je hond niet uitgelaten kan worden door iemand anders of als deze gemuilkorfd de straat op moet, zal iemand niet zo snel PAWLR inschakelen”, aldus Jotam Dveer. Hij wil de komende tijd meer hondenbaasjes aantrekken om zo de haalbaarheid rondom een grote schaalbaarheid te onderzoeken.