Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende.
Volledig scherm
Politie en hulpdiensten na de aanrijding bij de autocross in Leende. © Bert Jansen

Opzettelijke aanrijding Leende eist na dag vijfde slachtoffer: ‘Harm viel ineens op de grond’

LEENDE / KAATSHEUVEL - Meer dan 24 uur nadat een auto zondagmiddag het publiek inreed bij een autocross in Leende is een vijfde slachtoffer gevallen. Harm Traa (50) uit Kaatsheuvel is met hersenletsel naar het ziekenhuis gebracht, nadat hij maandag aan het begin van de avond buiten bewustzijn raakte. 

Zijn vrouw Jolanda laat weten dat haar man geprobeerd heeft om de automobilist te stoppen, nadat hij vier mensen had aangereden op de crossbaan in Leende. Hij en omstanders waren bang dat de dader nogmaals gas zou geven. Daarom dook hij door het zijraam om de autosleutels af te pakken. 

Hij kwam daarbij op schoot bij de opgefokte bestuurder te liggen. Die sloeg Harm meerdere keren met zijn helm tegen zijn hoofd. Op dat moment was hij mogelijk dermate onder invloed van adrenaline, dat hij niet veel heeft gevoeld, zo vermoedt Jolanda. Wel had hij 's avonds veel hoofdpijn, maar is hij met een paracetamol achter de kiezen gaan slapen. 

Buiten bewustzijn

De situatie veranderde maandagavond na het avondeten. Terwijl Harm zijn handen waste in de keuken, viel hij plotseling neer. Met spoed opgeroepen ambulancemedewerkers hebben hem buiten bewustzijn via de brandgang achter zijn huis naar buiten gedragen. In het ziekenhuis in Tilburg blijkt hij een hersenschudding, gebroken vinger en meerdere kneuzingen te hebben. ,,Hij is slachtoffer van zinloos geweld geworden‘’, aldus Jolanda. Hoe het verder gaat is voor haar nog een grote vraag. 

Vier anderen

Traa is daarmee het vijfde zwaargewonde slachtoffer van de aanrijding, die plaatsvond na een ruzie over een afgelaste race. Volgens de organisatie van de Autocross Leende wilde de dader een deel van zijn inschrijfgeld van tien euro terug. Toen hij dat niet kreeg, reed hij tijdens de prijsuitreiking op de groep mensen af. 

Twee mannen van 33 en 44, een vrouw van 35 en een jongen van 14 raakten gewond. Zij komen allemaal uit België. Drie anderen werden ter plekke behandeld aan wat verwondingen, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. 

Na de aanrijding en de vechtpartij die daarna ontstond, werden de bestuurder en zijn bijrijder opgepakt.

Meer nieuws in ons audiobulletin - ook op Spotify

 Dit en meer nieuws kun je ook beluisteren ons dagelijkse bulletin. Een korte update van het belangrijkste nieuws uit Brabant ontvang je dagelijks via Whatsapp, maar ook automatisch in je vertrouwde podcast-app. Volg ons ook op Spotify en Apple Podcast, of vraag je Google Assistent om ‘het nieuws van het Brabants Dagblad’. 

ED-verslaggever Chiel Timmermans vertelt wat hij heeft gezien en gehoord na de geëscaleerde autorace in Leende: