Volledig scherm
Het fietspad tussen de Stroomlaan (onder) en Gilzerbaan (boven) loopt parallel aan de Baronielaan (rechts). © Google maps

Oplichtend asfalt werkt niet: fietspad Blaak mogelijk alsnog verlicht

TILBURG - Een nieuw fietspad in de Blaak in Tilburg krijgt mogelijk alsnog verlichting. Die kwam er bij de aanleg ruim een jaar geleden bewust niet om de (nachtelijke) rust voor dieren niet te verstoren.  ,,Het kan nog wel even duren.”

Het fietspad verbindt de Stroomlaan met de Gilzerbaan en wordt veelvuldig gebruikt door jeugd om de nabijgelegen voetbal- en hockeyvelden te bereiken. Doordat het er ‘s avonds en ‘s nachts niet is verlicht, voelen zij zich er veelal onveilig, zei CDA-raadslid Anne Zouridis-Veldhoven maandag tijdens het vragenhalfuurtje. ,,Er is nauwelijks of geen toezicht op de route.” 

De gemeente koos er in 2019 voor met ‘licht oplichtend asfalt’ te werken, maar bij gebrek aan natuurlijke lichtval is dat volgens Zouridis in de praktijk 'nauwelijks waarneembaar'. Wijkbewoners en buurtpreventie klaagden er al over bij de gemeente. 

Half jaar wachttijd

Veiligheid is wel degelijk een topprioriteit, stelde VVD-wethouder Oscar Dusschooten. De gemeente onderzoekt of dat beter in balans moet komen met bescherming van de fauna. ,,Mogelijk komt er mono-chromatisch licht dat daarop niet teveel inbreuk maakt, maar wellicht gaan we ook met sensoren werken.” Het kan nog wel even duren voor dat een feit is, waarschuwde de wethouder. ,,Er liggen nog niet overal kabels en Enexis hanteert momenteel voor aanleg een doorlooptijd van 26 weken.”

  1. Zorgaanbieder Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedeclareerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorderen
    PREMIUM

    Zorgaanbie­der Blue-Care leverde minder zorg dan werd gedecla­reerd, Tilburg en Goirle gaan half miljoen terugvorde­ren

    TILBURG - Zorgaanbieder Blue-Care, een stichting voor begeleid wonen in Tilburg en Goirle, heeft jarenlang veel minder zorg aan cliënten geleverd dan er werd gedeclareerd. Cliënten kregen ook niet de begeleiding die zij volgens hun indicatie nodig hadden. Daarnaast was de administratie niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeenten Tilburg en Goirle en de GGD.