volgens het voorstel van HOI Werkt zou de Hoge Zij ter hoogte van de vier horecazaken afgesloten worden voor autoverkeer. Ter hoogte van het gemeentehuis blijft de Hoge Zij wel toegankelijk.
Volledig scherm
volgens het voorstel van HOI Werkt zou de Hoge Zij ter hoogte van de vier horecazaken afgesloten worden voor autoverkeer. Ter hoogte van het gemeentehuis blijft de Hoge Zij wel toegankelijk. © Google Street View

Ook Hilvarenbeek krijgt grote terrassen met elke dag openingstijden tot middernacht

HILVARENBEEK - Horeca-ondernemers in Hilvarenbeek mogen tot 1 september extra ruimte pakken om een terras te bouwen. Ze moeten dat wel melden en de gemeente vraagt of de horecazaken waar mogelijk samen een plan maken.  

,,We willen horecaondernemers met deze maatregel letterlijk en figuurlijk wat ‘extra ruimte’ bieden in een periode waarin de vrijheden van ons allemaal nog erg beperkt zijn", laat wethouder Ted van de Loo weten. ,,We hopen dat we hen hiermee wat perspectief kunnen bieden en vertrouwen op hun goede intenties.”

De Hoge Zij autovrij. Normaal gesproken slechts een droom, nu in coronatijden veelal realiteit.
Volledig scherm
De Hoge Zij autovrij. Normaal gesproken slechts een droom, nu in coronatijden veelal realiteit. © Hans Crone

Horeca-ondernemers hoeven dus alleen maar te melden aan de gemeente dat ze tijdelijk een groter terras bouwen. Een vergunning is niet nodig en er worden geen leges in rekening gebracht. Er zijn wel spelregels. Om overlast voor de omgeving te beperken, geldt voor het tijdelijk terras een maximale sluitingstijd tot middernacht. Op alle dagen in de week. 

Het college heeft de Hilvarenbeekse afdeling van Horeca Nederland en Ondernemend Hilvarenbeek hierover geïnformeerd. De partij HOI Werkt had gevraagd om een dergelijke maatregel. Wat die fractie betreft wordt daarvoor ook de Hoge Zij afgesloten voor al het verkeer. Zover wil het college nu niet gaan. 

Het plan past in de nieuwe richtlijnen van de landelijke overheid die dinsdag heeft bepaald dat horecazaken vanaf 1 juni om 12.00 uur weer open mogen, als ze aan de richtlijnen van 1,5 meter kunnen voldoen. Aan de grootte van een terras zitten geen beperkingen. Ook in Oisterwijk bieden ze ondernemers meer ruimte voor grote terrassen. 

‘Geen andere drempels’

Verder heeft het college een advies uitgebracht op een motie die de Gemeenschapslijst wil indienen tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering. Het is niet verstandig om de huidige twee betonnen verkeersdrempels te vervangen. De Gemeenschapslijst wil dat die worden vervangen door drempels die beter in het straatbeeld passen. 

Drempels op de Hoge Zij moeten het verkeer langs de Vrijthof in Hilvarenbeek afremmen
Volledig scherm
Drempels op de Hoge Zij moeten het verkeer langs de Vrijthof in Hilvarenbeek afremmen © Tom Tacken

Deze drempels zijn speciaal zo aangelegd om verkeer te dwingen om stapvoets te rijden op de Hoge Zij. En ze zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, zo schrijft het college in een raadsinformatiebrief.