Ook corona kan het rollende vliegwiel van Absoluta niet stoppen
In het jaar dat bedrijfsplatform Absoluta het vijftienjarig jubileum vierde, vond het Tilburgse bedrijf zichzelf dankzij corona opnieuw uit. Dat was niet voor de eerste keer.
Stan SchrijenLaatste update:22-04-21, 17:08
Het was voor Absoluta-eigenaren Marcel Hoogendoorn (46) en Sonja van den Beemt (44) even schrikken, toen in maart vorig jaar het gros van alle bestellingen wegviel. ,,We hebben drie dagen lang alleen maar annuleringen verwerkt, de omzet daalde met tachtig procent”, zegt Hoogendoorn. ,,Maar over heel 2020 was de omzetgroei bijna vijftig procent en december was de beste maand ooit. Dat was zonder corona misschien niet zo geweest.”
Absoluta faciliteert een business to business-platform met dekking in heel Nederland waarop vierduizend leveranciers eten, cadeaus en bloemen aanbieden. ,,Van een opening van een bedrijfspand met alles er op en er aan tot broodjes in een schoolbus van vijftig cent”, zegt Van den Beemt. ,,Het uitgangspunt is service. We zijn altijd bereikbaar en veeleisend naar onze leveranciers.”
We zijn meer in gaan zetten op geschenken. In het begin hebben we pakketten samengesteld met bijvoorbeeld puzzels en handzeep
Marcel Hoogendoorn, Eigenaar Absoluta
Van de nood een deugd
Ondanks dat corona een grote invloed had op het bedrijf, maakte Absoluta van de nood een deugd. ,,Voorheen ging tachtig procent van de bestellingen om eten, maar door corona droogde de vraag naar overwerkmaaltijden op”, zegt Hoogendoorn. En dus moest er wat nieuws worden verzonnen. ,,We zijn meer in gaan zetten op geschenken. In het begin hebben we pakketten samengesteld met bijvoorbeeld puzzels en handzeep. Toen lag de nadruk nog op thuis vermaken, dat is nu al minder en gaat het meer om een bedankje met als doel personeel gemotiveerd te houden. Denk aan thuiswerkcadeaus als borrelpakketten of cadeaubonnen voor Pathé thuis. Die waren in december niet aan te slepen.”
Absoluta zag bedrijven uit sectoren als het onderwijs, de zorg en transport aansluiten en het aantal producten uitbreiden. ,,Het volume in de foodtak is nog niet helemaal terug, maar daar staat tegenover dat er nieuwe klanten zijn aangesloten en we meer producten aanbieden, waardoor er meer keuze is.”
Kameleon
Blijven ontwikkelen, nooit tevreden zijn en aanpassingen doen als ware een kameleon. Het zit in het karakter van het bedrijf. ,,Vaak komt dat door een vraag uit de markt die ons bereikt, soms is het een eigen idee. We wegen af wat werkt wel en wat niet werkt. Door te ondernemen kom je dingen tegen. En we zijn allebei commercieel, niet bang om te veranderen en hebben lef”, zegt Van den Beemt.
We doen meer rond feestdagen als het Suikerfeest en lokaal bestellen wordt belangrijker. Dat zijn thema’s die terug gaan komen
Sonja van den Beemt, Eigenaar Absoluta
Kantelpunt
Ruim vijftien jaar geleden werkten zij en Hoogendoorn allebei bij Vodafone. Daar zegden ze hun baan op om samen in het diepe te springen. Hoogendoorn heeft een achtergrond in de cateringwereld en het plan was om een platform voor het bestellen van broodjes te beginnen. Na een stroef begin vroegen grote organisaties om het sluiten van landelijke overeenkomsten. ,,Toen wisten we dat dit de juiste richting was”, zegt Hoogendoorn. ,,Dat is het kantelpunt geweest. Het vliegwiel dat toen in gang is gezet, is nooit meer gestopt met rollen.” Tussendoor ontwikkelden Hoogendoorn en Van den Beemt in twee jaar tijd nog zeven bedrijfsrestaurants, die al snel weer van de hand werden gedaan. ,,Omdat we vaak leverden op locaties zonder bedrijfsrestaurants. En de restaurants leidden enorm af van het platform. Het werden twee bedrijven ineen, terwijl het bij ons juist draait om focus.”
Innoveren met IT
Inmiddels heeft Absoluta 59 werknemers in dienst en blijft het bedrijf groeien. Van den Beemt: ,,Het is normaal geworden om te bestellen via een platform, voorheen waren bedrijven daar nog minder aan toe. Toen wij begonnen was bijvoorbeeld Thuisbezorgd er nog maar net. Op die ontwikkeling zijn we meegelift, dat is de vooruitziende blik geweest. Door corona zijn andere productgroepen nadrukkelijker in beeld gekomen, dat gaat ook niet meer weg.”
,,De markt is groot en daarbinnen kunnen we met deze productgroepen nog veel groeien”, zegt Hoogendoorn, die desondanks niet stil zit. ,,We zijn bezig om ook supermarktproducten toe te voegen. Zodat bedrijven alles tegelijk op ons platform kunnen bestellen.”
Dat gaat in de toekomst niet de enige verandering zijn. ,,We vernieuwen het platform door te innoveren op het gebied van IT”, zegt Van den Beemt. ,,Met nieuwe functionaliteiten voor klanten zoals het op een veilige manier koppelen van de bedrijfsadministratie aan Absoluta, waardoor we geautomatiseerd cadeaus kunnen sturen. Met keuzes voor de gelegenheid en het budget. Een attentieplatform waarop we meegaan met de trends.”
Die trends zijn er ook op het gebied van eten. ,,Er komt steeds meer vraag naar duurzaam, vleesvervangers en vegan, al is het prijsverschil nu nog groot waardoor de keuze voor bedrijven daar vaak nog niet op valt. We doen meer rond feestdagen als het Suikerfeest en lokaal bestellen wordt belangrijker. Dat zijn thema’s die terug gaan komen”, zegt Van den Beemt. Voorlopig is Absoluta nog niet uitgegroeid. ,,Voorlopig hebben we het nog druk genoeg in Nederland, maar er is ook ambitie om naar het buitenland te gaan”, besluit Hoogendoorn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.