Volledig scherm
De voormalige afvalberg Gulbergen in Nuenen/Mierlo. © FotoMeulenhof

Ondertekening tussen afval-themapark WasteWorld en Gulbergen afgelast

MIERLO - De geplande feestelijke ondertekening  woensdag van een samenwerkingsovereenkomst tussen Landgoed Gulbergen en afval-themapark WasteWorld gaat niet door. Gulbergen wil eerst proberen de vrede te herstellen met het regiobestuur MRE. 

Attero is het afvalverwerkingsbedrijf dat de voormalige stortplaats Gulbergen sinds 2003 huurt van het MRE. De 21 gemeenten in het MRE zijn eigenaar van het terrein dat deels in Mierlo en deels in Nuenen ligt. Attero is -met instemming van het MRE- op zoek naar recreatieve invullingen voor het gebied waarin ook al een golfbaan en dierentuin (Dierenrijk) liggen. 

Verder onderzoek naar mogelijkheden

Met de initiatiefnemers van WasteWorld (een attractiepark rond afval en duurzaamheid, dat in de oorspronkelijke plannen in Tilburg en omgeving zou komen) verliepen de gesprekken zo goed dat Attero besloot tot een feestelijke ondertekening van een samenwerkingscontract. Daarin beloofden de partijen elkaar om samen verder te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ook zou een vlag geplaatst worden op het hoogste punt (60 m) van de afvalberg. 

Maar met die voortvarendheid en symboliek haalde Attero zich de woede van het MRE op de hals. De bestuurders daar wisten namelijk van niks, aldus een verbolgen Frank van der Meijden. Hij is behalve burgemeester van Laarbeek ook voorzitter van de MRE-commissie Gulbergen. Volgens Van der Meijden mag de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst niet eens volgens het huidige erfpachtcontract. 

Dat Attero het heeft doen voorkomen dat betrokken gemeenten ‘in beginsel positief’ reageerden, is  volgens Van der Meijden niet waar en alleen maar om de publieke opinie te beïnvloeden. 

Eerst met MRE praten

Aanvankelijk zou de ondertekening woensdag toch doorgaan. Een woordvoerster van Landgoed Gulbergen zegt dat nu toch besloten is om eerst met het MRE te gaan praten. Voor verdere toelichting verwijst ze naar Landgoed Gulbergen-directeur Edwin Versluis, maar die was (nog) niet bereikbaar.