Omstanders filmen dief op camping WOO HAH!: ‘Ketting met emotionele waarde weg’

videoHILVARENBEEK - Op internet is veel verontwaardiging ontstaan over een filmpje dat vorig weekend is gemaakt op de camping van festival WOO HAH! in Hilvarenbeek. Op de beelden is te zien hoe een jongeman een tas steelt uit een tentje, en na een schermutseling met omstanders met de gestolen tas ervandoor gaat.

Het slachtoffer, de 22-jarige Medina Alisya, was op dat moment op het festivalterrein. Buren filmden het tafereel en probeerden de dief te stoppen, maar zonder succes. ,,Er zijn veel spullen weg’’, vertelt Alisya. Het gaat onder meer om geld, een powerbank, een oplader, een treinticket en een ketting ‘met grote emotionele waarde’. ,,Maar ook dingen waarvan ik me afvraag wat een jongen er mee moet.’’ Alisya zegt ze dat een slotje op haar tent gebruikte, maar dat deze werd geforceerd door de jongeman.

‘Hoop opgegeven’

Volgens haar is de dader op een later moment ‘meegenomen’ door de beveiliging, maar van haar spullen ontbreekt elk spoor. Het filmpje van de jongeman - die overigens niet met de voorkant van zijn gezicht in beeld komt - is op social media gretig gedeeld, maar dat leverde nog niks op. ,,Hij mag alles houden, maar die ketting wil ik terug‘’, zegt ze.

Een ander slachtoffer meldt dat er op dezelfde plek als de diefstal op het filmpje ook spullen uit drie omliggende tenten zijn gestolen. ,,Het gaat niet om waardevolle spullen’’, zegt de Vlaamse Eline Van den Bossche. Maar, zo stelt ze: ,,Het is een rare gedachte dat er mensen in onze tent hebben gezeten.’’ Of het mogelijk om dezelfde dader gaat weet ze niet.

Tekst gaat verder onder foto

Volledig scherm
WOO HAH! 2019. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Aangifte

Op Twitter en Facebook beweren meer bezoekers dat er veel werd gestolen op de camping. Zo schrijft een vrouw dat haar zoons tent werd leeggeroofd toen hij even naar het toilet was. De politie meldt desgevraagd dat er in totaal ‘maar’ vijf aangiftes zijn binnengekomen. Twee voor zakkenrollerij en drie voor diefstal uit een tent. ,,We hebben het filmpje gezien en nemen dit mee in het onderzoek‘’, aldus een woordvoerder. 

Frens Frijns, directeur van 013 dat WOO HAH! mede organiseert, heeft geen goed woord over voor de jongeman in het filmpje en zegt te gaan uitzoeken of de beveiligers de jongen daadwerkelijk hebben ‘meegenomen’ en wat daar uit is gekomen. ,,Ik kan er verder nog niks over zeggen.’’