Oisterwijk schiet in eigen voet: varkensboer De Rooij krijgt geen geld van het Rijk om ermee te stoppen
OISTERWIJK - Blijft het Westend in Oisterwijk toch opgescheept met de stank van de varkenshouderij op Oisterwijksebaan 2? Die bange vraag doet zich nu voor nu varkenshouder De Rooij naast de saneringsregeling van het Rijk dreigt te grijpen.
Het Oisterwijks college informeert de gemeenteraad over die tegenslag. Wrang is dat een besluit van de gemeenteraad uit het verleden Oisterwijk nu parten speelt.
De Rooij werd in 2012 namelijk een omgevingsvergunning onthouden door de raad, waardoor het bedrijf nu niet voldoet aan het Besluit ammoniakemissie huisvesting veehouderij en daarmee aan het criterium om voor warme sanering in aanmerking te komen.
Ruimte voor Ruimte
De domper volgt op alle euforie in de gemeenteraad van vorige week. De politiek zag kans om via de Ruimte voor Ruimte-regeling ook voldoende geld op tafel te leggen voor beëindiging van het bedrijf, waartegen de buurt al jaren te hoop loopt.
Het college onderzoekt nu alternatieven om de varkenshouderij toch te saneren. De Rooij, die zelf ook teleurgesteld is, kan alvast bezwaar aantekenen tegen zijn afwijzing.
Oisterwijk heeft ook al contact met de provincie opgenomen in de hoop samen het Rijk op andere gedachten te brengen. Een oplossing zou kunnen zijn om tijdelijk een luchtwasser te plaatsen, waarmee het bedrijf alsnog onder het Besluit huisvesting valt.
Van 1,6 miljoen naar 2,5 miljoen
Optie is ook om de gemeentelijke bijdrage op te schroeven. Oisterwijk wil nu al 1,6 miljoen vrijspelen door Ruimte voor Ruimte, ook wel bekend als ‘huizen voor stallen', woningbouw in het buitengebied te gunnen. Maar dat bedrag kan opgehoogd worden tot 2,5 miljoen.
Er is dan geen ruimte meer om ook andere intensieve veehouderijen het financieel mogelijk te maken om te stoppen. Vijf varkensboeren hebben ten tijde van de stikstofcrisis aangegeven hun bedrijf te willen beëindigen.
Lukt het niet om samen met De Rooij een uitweg te zoeken, dan moet Oisterwijk er rekening mee houden dat de varkenshouder alsnog een schadeclaim indient voor het weigeren van een omgevingsvergunning door de gemeente.
Maar Oisterwijk voorziet ook een scenario waarin De Rooij nog drie jaar kan boeren en daarna genoegen neemt met een lagere bijdrage van de gemeente aan zijn bedrijfsbeëindiging.
Raadsinformatiebrief Oisterwijk
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland oordeelt vervolgens dat de aanvraag niet voldoet aan de gestelde voorwaarde in artikel 6, lid 1a en1b van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Dat is in dit geval erg teleurstellend en ook deels onbegrijpelijk, omdat de saneringsregeling juist bedoeld was voor bedrijven die geuroverlast veroorzaken nabij woningbouw. In dit geval gaat het volgens onze inschatting zelfs om 1100 woningen die geuroverlast kunnen ervaren. Door de uitspraak van de Raad van State heeft De Rooij Varkens B.V. ook geen vergunningen om te kunnen voldoen aan het Besluit huisvesting.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Stoere Kerels | ‘Willem II moet oppassen dat het niet Roda JC achterna gaat’
Tilburg -
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
Iemand z’n slaapkamerinrichting kwijt? Opvallende afvaldumping in Rijen
RIJEN - Iemand heeft woensdag aan de Statenlaan in Rijen vrijwel heel zijn hebben en houwen uit de slaapkamer gedumpt.Rijen -
PREMIUM
Baarle-Nassau wil overschot uitgeven aan tijdelijke huizen en onderzoek naar boeren en recreatieparken
BAARLE-NASSAU - De gemeente Baarle-Nassau heeft vorig jaar bijna 9 ton over gehouden. Het grootste deel gaat naar de reserves, maar het college wil 2 ton reserveren voor tijdelijke woningbouw en drie onderzoeken.Baarle-Nassau -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
Oisterwijk wil 1,6 miljoen vrijspelen voor beëindiging van varkenshouderij De Rooij
-
-
-
PREMIUM
Varkens leiden tot hogere wiskunde in de raad van Oisterwijk
OISTERWIJK - Het geluid van de online raadsvergadering in Oisterwijk was maandagavond bar en boos, maar de besluitvorming leek ook niet helder. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”