Het aanvragen van huishoudelijke hulp is niet langer inkomensafhankelijk, wat er volgens de gemeenten toe bijdraagt dat de kosten van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit de hand lopen.
Volledig scherm
Het aanvragen van huishoudelijke hulp is niet langer inkomensafhankelijk, wat er volgens de gemeenten toe bijdraagt dat de kosten van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit de hand lopen. © Van de Meulenhof

Oisterwijk mag kastanjes van de WMO uit het vuur halen: regiogemeenten wachten af

OISTERWIJK - In zijn ‘bestuurlijke ongehoorzaamheid’ als protest tegen de oplopende kosten van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning staat Oisterwijk vooralsnog alleen. 

Gemeentebesturen in de regio onderschrijven wel de strekking van het Oisterwijkse initiatief om op eigen houtje weer een inkomenstoets in te gaan voeren voor huishoudelijke hulp of andere WMO-voorzieningen. Maar geen enkele andere gemeente is van plan om op dezelfde wijze het Rijk te gaan trotseren.

,,We zijn het eens met de gemeente Oisterwijk dat de invoering van het abonnementstarief een ongewenste maatregel met een aanzuigende werking is", doelt de Tilburgse wethouder Rolph Dols (CDA) op de 19 euro per maand waarvoor elk huishouden, arm of rijk, voortaan een beroep op de WMO kan doen. 

Niet meer inkomensafhankelijk

Voorheen waren WMO-aanvragen wel inkomensafhankelijk. Ondanks een lobby van de Vereniging Nederlandse Gemeenten is Den Haag daarvan afgestapt.

Wethouder Rolph Dols blikt in de cakewalk op het Besterdplein terug op de Tilburgse kermis
Volledig scherm
Wethouder Rolph Dols blikt in de cakewalk op het Besterdplein terug op de Tilburgse kermis © Tom Tacken

Ook wethouder Ariane Zwarts (Gemeentebelang) zegt dat in haar gemeente Gilze en Rijen de zorgkosten hoog oplopen, maar daarover wil ze eerst met de raad in debat.

,,We zijn nog niet zover om de inkomenstoets van stal te halen, als dat juridisch al zou kunnen", neemt CDA-wethouder Ton Braspenning namens Alphen-Chaam eenzelfde standpunt in.

Quote

We zijn nog niet zover om de inkomens­toets van stal te halen, als dat juridisch al zou kunnen

Ton Braspenning (Alphen-Chaam)

De gemeentewoordvoerder van Loon op Zand vindt de timing van Oisterwijk ongelukkig: ,,In de huidige coronacrisis richten wij ons vooral op de gezondheid van al onze inwoners in plaats van op de oplopende tekorten binnen het sociale domein. We willen vooral geen onnodige onrust veroorzaken door te praten over eventuele toekomstige wijzigingen in WMO-voorzieningen.”

Quote

Onze brief aan minister De Jonge moet je vooral als statement zien

Stefanie Vatta (Oisterwijk)

De Oisterwijkse wethouder Stefanie Vatta (partijloos) zegt te beseffen dat de inkomenstoets bij de rechter geen stand zal houden. ,,Onze brief aan minister De Jonge moet je vooral als statement zien”, zegt ze. 

Twee op de drie krijgen gelijk

Als de raad het voornemen van het college bekrachtigt, wil Oisterwijk het toch op rechtszaken aan laten komen. Van burgers die naar de rechter stappen omdat de gemeente hun een WMO-voorziening weigert, krijgen twee op de drie er nu al gelijk.

Stefanie Vatta, wethouder in Oisterwijk
Volledig scherm
Stefanie Vatta, wethouder in Oisterwijk © Masja Vlaminckx