Performance 'An incomplete life' van Wild Vlees in het voormalig Bauhaus-Museum in Weimar.
Volledig scherm
Performance 'An incomplete life' van Wild Vlees in het voormalig Bauhaus-Museum in Weimar. © Candy Welz

Nieuw in Tilburg: Performance Art Weekend in de buurt van het Wilhelminapark

VIDEOTILBURG -  Een nieuw kunstenfestival in de stad: Performance Art Weekend. Bezoekers volgen een route langs performances op het snijvlak van theater en beeldende kunst. Ze wandelen langs vier locaties in de buurt van het Wilhelminapark: , TextielMuseum, Drögegebouw, museum De Pont en PARK. De eerste editie van het festival is op  zaterdag 5 en zondag 6 oktober.

Performances uit de beeldende kunst en theatrale performances uit de podiumkunsten verschillen sterk van elkaar, maar vertonen ook overeenkomsten. De organisatoren van het festival: theater De Nieuwe Vorst en expositieruimte PARK willen deze twee werelden samenbrengen. Daarvoor selecteerden ze vier performances van kunstenaars uit Tilburg en daarbuiten.  Bezoekers worden geleid langs de werken van Bram van Helden, Nick Steur, Ieke Trinks en het jonge theatercollectief Wild Vlees.

Plastic organismen

Bram van Helden heeft een fascinatie voor wat hij ‘plastic organismes’ noemt. In zijn reeks Future Zen Garden staat het gegeven van levenloos materiaal dat op theatrale wijze leven wordt ingeblazen centraal. Van hem is Future Zen Garden 6 te zien.

Nick Steur werkt voornamelijk met materialen als steen, zand, staal en water. Aan zijn steensculpturen komt geen lijm of cement te pas. Met concentratie en focus zoekt de stenenstapelaar naar balans. Steur toont de installatie ‘FREEZE’.

Hergebruik

Ieke Trinks toont ‘I Enter al Room’ Ze hergebruikt werk en materiaal van andere performance kunstenaars en maakt dit in een nieuwe context zichtbaar.

Wild Vlees onderzoekt de rol van het menselijk leven op onze planeet. Waarom willen we dit koste wat het kost behouden? In’ An Incomplete Life’ probeert het gezelschap  het leven in zijn geheel te omarmen.

Snijvlak

Theater De Nieuwe Vorst en PARK werken sinds 2017 samen op het snijvlak van theater en beeldende kunst, omdat juist op deze artistieke grens boeiend en nieuw werk kan ontstaan. Eerder organiseerden ze vier exposities en twee evenementen rondom performancekunst.

Een performance van Bram van Helden, eerder te zien bij De Nieuwe Vorst. Tijdens Tilburgs Performance Art Festival is ander werk te zien.