Volledig scherm
Tilburg; overkapping ; busstation; zuidkant; Spoorlaan; bussen; vervoer; verkeer; busstation; station; centraal station; Een inmense overkappig vordert © Beeld Werkt

Nieuw busstation Tilburg 10 maart open, daarna is de weg vrij voor hotel aan de Brokxlaan

Ma 25 feb: Op zondag 10 maart wordt het nieuwe busstation van Tilburg in gebruik genomen. De dienstregeling verandert minimaal. En op het vrijgekomen stuk grond aan de Burgemeester Brokxlaan moet een hotel verrijzen. Zo. Bent u in één paragraaf bij over wat er bij het busstation staat te gebeuren. 

Bent u daar nog? Voor de fijnproevers wat extra tekst en uitleg. De afgelopen 1,5 jaar stonden de busreizigers op een tijdelijke halte aan de Brokxlaan, in afwachting van de oplevering van het fonkelnieuwe busstation aan de Spoorlaan. Daar verrijst een station dat stukken veiliger, moderner en aangenamer moet zijn. 

Een busstation dat 's nachts in slaap valt (het reageert met licht op voorbijgangers). Op 10 maart is het operationeel, een dag later wordt het nog officieel geopend door de wethouder. 

Vervoerder Arriva laat weten dat de overhuizing minimale gevolgen heeft voor de dienstregeling. Sommige bussen zullen er een minuut eerder of later vertrekken, maar eigenlijk is dat alles. 

Bella donna

En dan het achtergebleven station, die enorme lap asfalt met graffitimuur. Tja, daar moet mettertijd een prachtig hotel verrijzen: een ‘bella donna’. Althans, zo luiden de nog prille plannen. De Omgevingscommissie constateerde eerder al dat er aan die kant van de Spoorzone behoefte is aan een blikvanger. De oostkant heeft al schoonheid te over: onder meer de Koepelhal en Wagenmakerij.

Op welke termijn de bouw begint? Dat durft de woordvoerder van de gemeente nog geen slag naar te slaan. 

Volledig scherm
Linksonder in de hoek de bebouwing die op het tijdelijke busstation moet verrijzen. © Caarten