Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Netbeheerder merkt piek in stroomverbruik op: kwekerij Gilze en Rijen opgerold

GILZE EN RIJEN - Een hennepkwekerij in Gilze en Rijen is onlangs opgerold nadat netbeheerder Enexis wist te constateren dat er opeens wel erg veel stroom werd gebruikt. Er stonden in de kwekerij, die zo'n twee weken oud was, 93 plantjes.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,De samenwerking tussen netbeheerder, politie en gemeente voorkwam dat de kweker de 93 aangetroffen hennepplanten kon oogsten. Tevens is daarmee de gevaarzetting in de woonwijk van zeer korte duur geweest.”

Damoclesbeleid

Burgemeester Boelhouwer van Gilze en Rijen is van plan de betreffende woning conform het Damoclesbeleid te gaan sluiten. ,,Enexis Netbeheer constateerde dankzij de slimme technologie een onregelmatigheid in het stroomverbruik. Die melding was aanleiding voor een nader politieonderzoek in de betreffende wijk.”

Al snel kwamen Enexis, politie en gemeente de hennepkwekerij op het spoor. ,,Zo snel, dat de kweker niet heeft kunnen oogsten en dus ook geen geld heeft verdiend met de 93 aangetroffen hennepplanten.”

Het feit dat de netbeheerder onregelmatigheden in het stroomverbruik constateert bij bijvoorbeeld wietkwekerij, ligt in lijn met het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid van maart 2018 over onveiligheid in hennepkwekerijen.